Obama: Nyugi, Trump nem fog leszámolni a NATO-val

külföld
2016 november 14., 21:00
comments 93

Egyre inkább úgy látszik, hogy Trump megválasztása ellenére sem lesz az amerikai politikában semmilyen forradalom és nem csapolnak le semmilyen washingtoni mocsarat, hanem Trump is csak ugyanazt fogja csinálni, amit az elődei. A kampánya során például rengeteget beszélt arról, hogy a NATO nem is nagyon éri meg az Egyesült Államok számára, és hogy ezentúl csak abban az esetben védene meg más államokat az amerikai hadsereg, ha azok az államok fizetnek ezért. Itt Trump elsősorban Japánra és Dél-Koreára gondolt, ezeket az államokat ugyanis ma is amerikai katonák védik az észak-koreai és a kínai fenyegetéstől.

Trump forradalmi hevülete azonban csak a megválasztásáig tartott, választási győzelme után föl is hívta a dél-koreai miniszterelnököt, hogy nyugi, mindegy mit mondott a kampányban, az USA továbbra is megvédi Dél-Koreát.

Most úgy néz ki, hasonló a helyzet Trump NATO-kritikus szavaival is, Obama elnök szerint ugyanis Donald Trump el fogja látni a NATO-tagságból eredő kötelezettségeit.

Míg Trump a kampánya során többször is elavultnak nevezte a NATO-t, és a Putyin vezette Oroszországot dicsérte, Obamának a négyszemközti egyeztetésen már azt mondta, hogy

elnökként mindenképpen tiszteletben tartja az USA hagyományos szövetségi rendszerét.

(Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.