Obama szerint a nacionalizmusnak egy egészen durva formája fog most felerősödni

A még hivatalban lévő amerikai elnök európai körútjának görögországi állomásán arra figyelmeztetett, hogy a Brexit és az amerikai elnökválasztás után a nacionalizmusnak egy egészen durva formája erősödhet meg. Barack Obama beszélt arról is, hogy az Egyesült Államok tisztában van azzal, milyen súlyos veszélyekkel jár a faji, vallási vagy etnikai alapú megosztottság.

Találkozott Alexis Tsipras görög miniszterelnökkel is - Fotó: AFP/Panayiotis Tzamaros/NurPhoto

Újra elmondta, mennyire meglepte Donald Trump győzelme. Szerinte ez részben annak köszönhető, hogy az embereknek változásra vágynak olyankor , amikor valaki már nyolc éve van hivatalban. Hozzátette, hogy a komoly feszültségek idején az emberek akkor is olyankor is a változást keresnek, ha nem teljesen biztosak abban, hogy amit választanak, tényleg változást fog hozni.

Obama a történtekből azt a tanulságot vonta le, hogy többet kell foglalkozni az egyenlőtlenség növekedésével, a gazdasági bajokkal, valamint azzal, hogy az emberek attól félnek, hogy gyerekeik már nem élhetnek olyan jól, mint ahogy ők éltek.

Szerinte a Brexitről szóló szavazás és az amerikai elnökválasztás eredménye megmutatta, hogy az emberek egyáltalán nem biztosak abban, mik a nemzeti érdekeik, és hol a helyük a világban, amit a jobb és baloldali populista mozgalmak ki tudtak használni.

Obama úgy látja, nagyon nagy próbatétel lesz újra elégedetté tenni azokat az embereket, akik most dühösek, tele vannak félelmekkel és aggodalmakkal. (BBC)