Obama szerint a nacionalizmusnak egy egészen durva formája fog most felerősödni

külföld
2016 november 15., 21:49
comments 283

A még hivatalban lévő amerikai elnök európai körútjának görögországi állomásán arra figyelmeztetett, hogy a Brexit és az amerikai elnökválasztás után a nacionalizmusnak egy egészen durva formája erősödhet meg. Barack Obama beszélt arról is, hogy az Egyesült Államok tisztában van azzal, milyen súlyos veszélyekkel jár a faji, vallási vagy etnikai alapú megosztottság.Találkozott Alexis Tsipras görög miniszterelnökkel is - Fotó: AFP/Panayiotis Tzamaros/NurPhoto

Újra elmondta, mennyire meglepte Donald Trump győzelme. Szerinte ez részben annak köszönhető, hogy az embereknek változásra vágynak olyankor , amikor valaki már nyolc éve van hivatalban. Hozzátette, hogy a komoly feszültségek idején az emberek akkor is olyankor is a változást keresnek, ha nem teljesen biztosak abban, hogy amit választanak, tényleg változást fog hozni.

Obama a történtekből azt a tanulságot vonta le, hogy többet kell foglalkozni az egyenlőtlenség növekedésével, a gazdasági bajokkal, valamint azzal, hogy az emberek attól félnek, hogy gyerekeik már nem élhetnek olyan jól, mint ahogy ők éltek.

Szerinte a Brexitről szóló szavazás és az amerikai elnökválasztás eredménye megmutatta, hogy az emberek egyáltalán nem biztosak abban, mik a nemzeti érdekeik, és hol a helyük a világban, amit a jobb és baloldali populista mozgalmak ki tudtak használni.

Obama úgy látja, nagyon nagy próbatétel lesz újra elégedetté tenni azokat az embereket, akik most dühösek, tele vannak félelmekkel és aggodalmakkal. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.