Csak női tagokat vár soraiba a holland tudományos akadémia

tudomány
2016 november 16., 07:55
comments 363

A holland akadémia is ugyanazzal a problémával küzd, mint a hasonló testületek szerte a világban: tagjainak döntő többsége férfi. Hollandiában ez az arány 87 százalék az 556 fős akadémián.

Ezért most célzottan csak női tagokkal akarják felfrissíteni a nemi arányokat: jövőre tíz, 2018-ban pedig hat új tagot vesznek fel és csak nőket keresnek.

A lépésről megindult a vita a világ tudósai között, az USA akadémiájának első női elnöke, Marcia McNutt szerint korábban arról beszélt, hogy egy ilyen döntés azt az érzést keltheti egyesekben, hogy a kiválasztott tagok nem feleltek meg azoknak a kívánalmaknak, amiket a férfi tudósokkal szemben támasztottak. De a holland akadémia elnöke, José van Dicjk szerint szó nincs ilyesmiről, a tagválasztás a szokott szigorúsággal fog történni.

José van Dijck (Milette Raats/Flickr)
photo_camera José van Dijck (Milette Raats/Flickr)

2013-2014-es adatokból készült korábban egy kutatás, ami 63 akadémia állományát vizsgálta és azt találták, hogy a tagoknak csak 12 százaléka nő.

Mivel az akadémiai tagság általában egy életre szól, ezek az arányok még a korábbi évtizedek kiválasztási szokásait és előítéleteit tükrözik. Jelzi ezt az is, hogy Hollandiában a nyugdíjkorhatárnál fiatalabb akadémiai tagok között a nők aránya már 24 százalék.

Van Dicjk a holland akadémia első női elnöke, de elmondása szerint a különleges felvételi ötlete két férfi akadémiai tagtól származik. És szerinte mindez nem a "férfiak kárára" fog történni, mivel nem érinti a hagyományos felvételi folyamatot. Az ötletet jóvá kellett hagynia az akadémia tagságának, végül a tagság 73 százaléka támogatta. (ScienceMag)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.