Michelle Obamát majomnak nevező komment miatt kellett lemondania egy amerikai polgármesternek

A nyugat-virginiai Clay polgármestere, Beverly Whaling azt követően kényszerült távozni tisztségéből, hogy egyetértését fejezte ki az egyik közösségi oldalon közzétett, Michelle Obamáról sértőn szóló bejegyzésre.

Donald Trump republikánus elnökjelölt megválasztása után Pamela Ramsey Taylor, az állami tulajdonban lévő megyei fejlesztési vállalat vezetője azt írta Facebook-oldalán: "Üdítő, hogy egy ízléses, csodaszép, méltóságteljes first lady lesz a Fehér Házban. Belefáradtam már a magassarkúban járó majomba". Whaling polgármesternője a bejegyzésre így válaszolt: "Ezzel bearanyoztad a napomat, Pam."

Az ezer főt számláló település vezetői azonnal elfogadták a polgármester lemondását, és bejelentették: napokon belül megnevezik az új városvezetőt a következő helyi választásig hátralévő három évre. A városka nevében Jason Hubbard tanácsnok közleményt adott ki, amiben undorítónak nevezte a történteket, és leszögezte: "a mi közösségünk nem rasszista türelmetlenségről szól". A tanácsnok egyúttal az egész közösség nevében bocsánatot kért Michelle Obamától és mindenkitől, akit a bejegyzés megsérthetett.

michelle

A Bush és az Obama házaspárok 2016 szeptemberében (AFP/ Zach Gibson)

Maga a polgármester is bocsánatkérő levelet küldött a médiának, és abban azt írta: nem állt szándékában fajgyűlölő megjegyzést tenni, csupán a Fehér Ház élén történt váltásra utalt. A Facebookon időközben törölték mind Beverly Whaling válaszát, mind Pamela Ramsey Taylor eredeti bejegyzését, amelyet azonban a törlés előtt még több százszor megosztottak. A két nő Facebook-oldala elérhetetlenné vált.

A két tisztségviselő lemondását több tízezren követelték az interneten.
 
A napokban egy pennsylvaniai általános iskolában felmentettek egy tanárnőt, mert szintén rasszista megjegyzéseket tett a távozó elnökre és feleségére. Múlt héten pedig Kentucky államban került a helyi törvényhozásba egy politikus, aki a kampánya során majomnak nevezte Barack Obamát és a feleségét. (MTI, Huffington Post)