Öt euróért lehetne belépni a jövőben az EU-ba

Az Európai Bizottság terve alapján az USA-ban működő ESTA vízummentességi programhoz hasonló rendszert vezetnének be az Európai Unió területére is.

Ennek értelmében a schengeni zónába érkező nem EU-s állampolgároknak öt eurót kéne fizetniük, ha olyan országból érkeznek, ahonnan nem kötelező vízumot kiváltani az Európai Unióba utazáshoz.

Az ETIAS névre keresztelt rendszertől igényelt belépési engedély öt évig lenne érvényes. Bizottsági vélemények szerint ez a megoldás pont annyira olcsó, hogy senkit ne riasszon vissza a beutazástól, ugyanakkor azokat elriaszthatja, akik nem akarják, hogy nyoma legyen a belépésüknek. A kulcs ugyanis nem az öt eurónyi összeg, hanem a mindenki által kötelezően kitöltendő űrlap, ami minden EU-ba érkezőt rögzít.Az űrlapok elérhetőek lesznek interneten és egy mobilos alkalmazás segítségével is, a kitöltött információkat pedig perceken belül fel is dolgozzák majd az európai hatóságok.

Arról, hogy kit engednek be az ország területére, a végső szót ugyanúgy a nemzeti határőrök mondják majd ki.

Jelenleg mintegy hatvan országból lehet vízum nélkül beutazni az EU területére, és ezek közé csatlakozhat hamarosan Törökország is. (Politico)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.