Elképesztően sok vizet találtak a Plutón

tudomány
2016 november 17., 05:35
comments 56
A Pluto felszínéről készült síkvetület közepén jól látható a szív alakú fennsík, amely alatt hatalmas, száz kilométer mély óceán rejtőzhet.
photo_camera A Pluto felszínéről készült síkvetület közepén jól látható a szív alakú fennsík, amely alatt hatalmas, száz kilométer mély óceán rejtőzhet. Fotó: NASA, public domain

Bizonyítékokat találtak a tudósok arra, hogy a Pluto jeges felszíne , az idén készült felvételeken látható szív alakú fennsík alatt a földi óceánok teljes vízkészletével azonos mennyiségű víz lehet. A felfedezésről egymással párhuzamosan két tudóscsoport is tanulmányban számolt be a Nature tudományos folyóiratban.

Az ilyen felszín alatti óceánokban akár élet is kialakulhat. Mondjuk pont a Pluto 150-200 kilométeres mélységben lévő, száz kilométer mély óceánja nem a legideálisabb terepe az életnek, a tudósok hipotézise szerint állagában leginkább a jégkésára emlékeztethet a folyadék.

A Plutón feltevésük szerint azért létezhet folyékony halmazállapotú víz a bolygó Naptól való hatalmas távolsága ellenére is, mert még elég bomlási hő termelődhet a belsejében a jég felmelegítéséhez, a felszínt takaró vastag jégpáncél pedig jó szigetelő. (Via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.