Elképesztően sok vizet találtak a Plutón

A Pluto felszínéről készült síkvetület közepén jól látható a szív alakú fennsík, amely alatt hatalmas, száz kilométer mély óceán rejtőzhet. Fotó: NASA, public domain

Bizonyítékokat találtak a tudósok arra, hogy a Pluto jeges felszíne , az idén készült felvételeken látható szív alakú fennsík alatt a földi óceánok teljes vízkészletével azonos mennyiségű víz lehet. A felfedezésről egymással párhuzamosan két tudóscsoport is tanulmányban számolt be a Nature tudományos folyóiratban.

Az ilyen felszín alatti óceánokban akár élet is kialakulhat. Mondjuk pont a Pluto 150-200 kilométeres mélységben lévő, száz kilométer mély óceánja nem a legideálisabb terepe az életnek, a tudósok hipotézise szerint állagában leginkább a jégkésára emlékeztethet a folyadék.

A Plutón feltevésük szerint azért létezhet folyékony halmazállapotú víz a bolygó Naptól való hatalmas távolsága ellenére is, mert még elég bomlási hő termelődhet a belsejében a jég felmelegítéséhez, a felszínt takaró vastag jégpáncél pedig jó szigetelő. (Via Reuters)