Új dili hódít az NFL-ben

sport
2016 november 17., 07:07
comments 47

Bocsánatkéréssel kell kezdjem, Trump tromfolta az NFL-t. De annyira, hogy a múlt héten egyáltalán nem jutott időm foglalkozni vele, és még a héten is csak egy napos késéssel jelentkezek. A jövő héttől visszaáll a világ rendje, és újra szerdán jelentkezik a heti összefoglaló.

A Steelers és a Cowboys együtt hat kétpontos kísérletet szórakoztak el vasárnapi meccsükön. Joe Sargent/Getty Images
photo_camera A Steelers és a Cowboys együtt hat kétpontos kísérletet szórakoztak el vasárnapi meccsükön. Joe Sargent/Getty Images

A matematika merev szabályai szerint 2>1-nél, de az NFL fura világában, statisztikai alapon a 2 inkább egyenlő 1-gyel. Legalábbis ha a tédék utáni extrapontokat nézzük. Az ESPN statisztikái szerint 2001 óta a csapatok 1045-ször próbálkoztak kétpontos kísérlettel, ebből 501 sikerült. A kísérletek 47,9 százalékában szereztek két pontot, a maradékban nullát, vagyis egy kétpontos kísérlet átlagban 0,96 pontot hozott.

Pont annyit, amennyit az amerikai szakzsargonban korábban csak PAT-nek, tédé utáni pontnak becézett jutalomrúgások 15 jarddal hátrább rendelése óta átlagosan szerezhetnek. Amióta már nem közvetlen közelről, hanem szédítő 33 jardról kell rúgni a jutalompontot, a sikerráta 94,4 százalékra csökkent, vagyis egy jutalomrúgásból átlagosan 0,944 pontot szereznek.

Ezért most egyre gyakrabban kísérleteznek kétpontossal a csapatok. A tizedik játékhét kiemelkedett ebből a szempontból, csak a Pittsburgh-Dallas meccsen hat kísérletet láthattak a nézők, négy pittsburhit és két dallasit. Mindegyik sikertelen volt, és a pittsburghiek csak azért nem átkozhatják most az edzőjüket, mert nem négy, hanem öt ponttal kaptak ki a végén.

Még érdekesebb volt Pete Carroll, a Seahawks vezetőedzőjének a döntése, aki csapata 31:24-es vezetésénél döntött a kétpontos kísérlet mellett. Persze ebben is volt logika. Ha sikerült volna, akkor a Seahawks kilenc pontos előnnyel fordult volna a hajrára, vagyis a Patriots egy sikeres kétpontossal se tudta volna kiegyenlíteni a meccset. A kudarc miatt végül arra is lett volna esélyük, hogy egy sikeres kétpontossal fordítsanak, de végül tédét se sikerült szerezniük.

A szabályváltozás előtt, 2014-ig a csapatok az esetek 4-6 százalékában próbálkoztak kétpontossal, a 2015-ös szabályváltozás óta az arány 8 százalék fölé emelkedett.

Mielőtt rátérnénk az NFL-re, egy apró érdekességet az engem jobban érdeklő egyetemi bajnokságból is megosztanék. 1985 óta idén először, az idény 11. hetében fordult elő, hogy a ranglista 2., 3. és 4. helyezettje is vereséget szenvedett, ezzel kicsit kaotikussá téve a rájátszásért folyó harcot. Külön érdekesség, hogy 1985-ben a második helyen rangsorolt Michigan, élén a quarterback Jim Harbough-val Iowában kapott ki két ponttal. Idén a második helyen rangsorolt Michigan Jim Harbough vezetőedző vezetésével Iowában kapott ki egy ponttal. Kísérteties!

Most pedig következzenek a meccsösszefoglalók, amikben szokás szerint a First Down blog csapata, Meksz Dezső, Holczer Ádám és Pongrácz Zoltán segítettek.

TNF Baltimore Ravens – Cleveland Browns 28-7

Hiába vezetett a Browns a szünetben, Joe Flacco három második félidei hatpontos átadásával simán fordítottak a hazaiak és ezzel a győzelemmel az AFC északi kvartettjének élén maradtak. Flacco 296 passzolt yardja mellé 119 futott yard párosult, amire nem volt ellenszere a vendégeknek, sőt még két hazai labdavesztés is belefért. A Cleveland Browns 1950 óta - amióta csatlakozott az NFL-hez -, először kezdett 0-10-zel és ennek a vereségnek köszönhetően az örökmérlegük is 50%-osra csökkent (461W-461L-10T). A jövő heti Pittsburgh Steelers elleni mérkőzésnek az is a tétje, hogy alapítása óta először negatív mérlege lesz e a Brownsnak. Egy biztos, nem a legszebb időszakát éli a franchise.

Carolina Panthers – Kansas City Chiefs 17-20

S akkor Kelvin Benjamin kezéből kivették a labdát, a Párducok szájából meg kiénekelték a Törzsfőnököt. Micsoda negyedik negyed kérem szépen, pedig ment az altatás, Alex Smith ingyenlabdát osztogatott, semmi se ment a Missouriból érkező alakulatnak. S akkor jött Eric Berry, a szépreményű söprögető, a mindent túlélő, és szerzett magának egy labdát, majd irányba vette a hazai gólvonalat. Ez volt az átfordulási pont és megtáltosodott a Chiefs, bár úgy nézett ki, ha szerencséjük van, megtarthatják a döntetlent, de nem, s akkor Kelvin Benjamin kezéből kivették a labdát…

Jacksonville Jaguars – Houston Texans 21-24

Brock Osweiler irányító többet passzol, mint Lamarr Miller futó. Az állítás igaz, de csak 16 yarddal! Ez lehetne egy katasztrófa is, ám minden ez ellen dolgozik. Kareem Jackson még nem szokott össze Blake Bortlesszel, a Jaguárok karmesterével, de egyszeri próbálkozásból is pontokat tudott hozni, bizony nem egy csapatban játszanak. Blake még egy trükköst is bevetett, mikor a futója T.J. Yeldon lábára varázsolta a labdát. A megilletődött illető pedig egy tökéletes ívelt spiccel adta át az ellen Mercilusának a meglepetés labdát. Aztán hogy mindenképp nehezebb legyen a Jaguároknak a Houston-angyalai homlokon csókolták az összes futót, visszahordót, labdacipelőt, egyéb arra járót. Szóval nincs sok dolga Osweilernek, nincs haladási kényszerben, egy meccsen egy drive elég, a többiek meg csillogjanak a tündérportól.

New Orleans Saints – Denver Broncos 23-25

Mire jó egy új szabály? Nyilván arra, hogy nyerjen a Denver. Az első játékrészben nagy állóháború alakult ki, leheletnyi Broncos előnnyel, aztán Drew Brees megindult, bár az eladott labdái nem tettek jót a Szentek szimpatizánsainak, egy tédé és egy jutalomrúgásért kapott pont hiányzott csupán a hazai győzelemhez. Az első részt sikerült is tejesíteni Brandin Cooks bravúros elkapásával, ám érkezett a blokkolt extra pont kísérlet, ami önmagában a döntetlenbe torkollott volna. Egy Will Parks néven jegyzett ifjonc hátvéd viszont visszanyargalt vele az ellenfél végzónájába, így az új szabályok értelmében kettő ponttal gazdagodott a Denver. Ezzel nyertek is.

New York Jets – Los Angeles Rams 6-9

… a harmadik negyed végéhez közeledünk, mikor a Los Angeles-i gárda az egyenlítésért megy. Igen-igen, a hat-hatért küzd a két gárda. Felteszem a kérdést hát, hogyan ne csináljunk tácssdánt? Hát így! A Kosok három értékesített mezőnygóllal letiporták az új irányítóval bemutatkozó Jets-cet. Lehetőség adódott még a New York-i brigád előtt a meccs lefújása előtt, de Brice Petty keze megremegett és eladta a játékszert. Hiába próbálgatták az irányítók a fal mögé bedobálni a labdát, a végzónában rendre megállt a tudomány. A falak csatája volt ez. Bár a hosszabbításban a védelem szerelmesei elnézegették volna, non plus ultraként, mikor egymásnak rongyol a Rams és a Jets védőfala.

Philadelphia Eagles – Atlanta Falcons 24-15

Az 5:4-es mérlege ellenére a statisztikák szerint a liga egyik legerősebb csapatának számító Eagles egy meccs erejéig kilábalt a hullámvölgyből, és zsinórban négy vereség után végre újra nyerni tudott - pont az ellen az Atlanta ellen, ami szintén kisebb hullámvölgybe került az elmúlt hetekben. A meccs igazán csak az utolsó negyedben vált izgalmassá, amikor 13 perccel a vége előtt az Atlanta fordítani tudott, hogy aztán az Eagles egy 10:0-ás rohammal bebiztosítsa a győzelmet. A siker kulcsa az Eagles kiegyensúlyozott támadójátéka volt - Wentz 231 jardot passzolt, Ryan Matthews és Wendell Smallwood együtt 179 jardot futottak.

Tampa Bay Buccaneers – Chicago Bears 36-10

Hömpörő Cirkusz, Világszám! Van itt kérem minden, félidős „Isten-segíccs” passz. Meg. Emlékeznek még Jake da Snake-re? Felejtsék el, Jameis Winston a harmadik negyed kezdetén egyszeriben átváltozott boává, és úgy döntött, két játékból megcsinál egy pályát! Aztán levedlette bőrét és Jay Cutlerré vált önmaga legnagyobb ámulatára. Labdavesztés a levegőben! Labdavesztés a földön! Jöjjenek csak, jöjjenek ez a chicagói irányító mindent tud, s mindent meg is mutat! Kedves floridaiak nem fognak unatkozni, de ki a fene az a Freddie Martino?

Tennessee Titans – Green Bay Packers 47-25

Hiába dobált össze 371 jardot Rodgers, a futójáték teljes hiánya leküzdhetetlen hátrányba hozta Memphisben a Packerst, ami így nagyon simán kikapott a Tennesseetől. Attól a Tennesseetől, ahol Marcus Mariota 96.3-as, közel tökéletes QBR-ral maga is 295 jardot és négy touchdownt passzolt össze. A meccs gyakorlatilag már az első negyedben eldőlt, 21:0-ás vezetés után gyakorlatilag már csak az előny megtartására kellett konventrálnia a Titansnek. A félidőben 35:16-ra vezettek, és még növelni is tudták az előnyt az utolsó negyedben.

Washington Redskins – Minnesota Vikings 26-20

A Vikings fővárosban elszenvedett veresége azt jelenti, hogy Mike Zimmer fiai az NFL történetének harmadik olyan csapata, mely 5-0-lás kezdés után szalad bele zsinórban négy vereségbe. A Redskins kezdett jobban, Kirk Cousins 2 TD átadása után 14-0-ra mentek a hazaiak, de a Vikings, 3 TD-vel ezt még a szünet előtt megfordította, Blair Walsh elrontott extra pontja miatt azonban "csak" 2 mezőnygólnyi volt az előny. Ezt a hátrány a Redskins a 3. negyedben 2 FG-lal eltüntette, majd Hopkins a 4. negyedben 50-ről is betalált, megfordítva ezzel a hazaiaknak a meccset. Jöhetett a Vikings, de a hazai védő Preston Smith elvitte a showt. Előbb leszedte Sam Bradford passzát, mellyel előkészítette Hopkins 4. mezőnygólját, majd 4. kísérletnél a hazaiak 28 yardos vonalán sackelte Bradfordot, mely a meccs végét jelentette. A hazai offense DeSean Jackson nélkül is remekelt, Cousinsnak bőven van fegyvere és R. Kelley révén a futójáték is alakul, egyre jobban fest a Redskins. A Vikings idei szezonját már említettem, az amúgy remek D# már nem akkora tényező, mint pár hete, az offenseben pedig nincs komoly potenciál, még akkor sem, ha minden héten akad egy-egy extra teljesítmény, mint most pl. Stefon Diggs, aki 163 yarddal zárt. Az NFC észak azonban még így is hozható, a Packers sem valami extra és akkor nagyon finom voltam.

San Diego Chargers – Miami Dolphins 24-31

Jó kis meccset játszott a Dolphins a Chargers otthonában, és Kiko Alonso karrierje első pick-sixének köszönhetően meg is nyerte azt. Philip Rivers 3 negyeden keresztül remekül játszott, majd az utolsó felvonásra rosszul vette fel a sisakját és 4 (!!!) interceptiont dobott 13 perc alatt, mellyel a hazaiak el is bukták a meccset. Melvin Gordon ezúttal haloványabb volt, mint, ahogy azt megszokhattuk, ahogy a Delfineknél Jay Ajayi sem nyújtott extra teljesítményt, a passzjáték viszont dübörgött. Hazai oldalon Tyler Williams 125 yardja és TD-je kiemelendő, míg a vendégeknél DaVante Parker 103 yardja vagy épp Kenny Stills 39 yardos TD elkapása sikerült dicséretre méltóan. A Dolphins zsinórban negyedszer nyert, ezzel az AFC Wild Card helyeinek komoly várományosává lépett elő, a Chargers veresége pedig azt jelenti, hogy kiszálltak a kőkemény AFC West küzdelmeiből.

Arizona Cardinals – San Francisco 49ers 23-20

Az utolsó másodpercben rúgott mezőnygóllal tudta csak legyőzni az idény előtt még Superbowl-esélyesnek gondolt Arizona a liga tán leggyengébb csapatát, az 1/1-es draftpozícióért csak a szerencsétlen Clevelanddel versenyző San Franciscót. A félidőig minden a dolgok normális rendjében zajlott, az első negyedben egy hat percnél is tovább tartó, 91 jardos drive végén vezetést szereztek, amit a második negyed legelején a 49ers labdavesztése után egy játékon belül meg is dupláztak. A félidőben 20:10 volt az állás a javukra. A 49ers a harmadik negyedben egy mezőnygóllal zárkózott, majd a negyedik negyed utolsó harmadában Hodges levadászta Palmer rövid passzát, Kaepernickék pedig a kedvező mezőnypozíciót kihasználva 1:55-tel a vége előtt egyenlítettek. Ekkor valami nagyon fura történt. Chip Kelly két, futás utáni időkéréssel is kedveskedett az óra ellen is küzdő Cardinalsnak, akik köszönték szépen, elmentek a San Francisco 16 jardos vonaláig, ahonnan rugójuk, Catanzaro már nem rontotta el az utolsó másodperces mezőnygólját.

Pittsburgh Steelers – Dallas Cowboys 30-35

Remek meccs! Az Acélvárosi védelem megpróbálta megfojtani, az újoncokkal operáló Dallast, ez eleinte sikeresnek is látszott, labdát szerzett a Steelers, de hosszútávon megbosszulta magát a túl agresszív játékhívás a fájdalmasan bekapott hosszú futó- és passzjátékokkal. A Cowboys is hasonló tervvel érkezett: az Antonio Brown - Le’Veon Bell duó teljes limitálása lett volna cél. Ez Bell esetében sikerült is. A végjátékhoz közeledve élesedett ki a meccs az addig váltakozva vezető gárdák közt. Az óra szorításában, bízva az utolsó nagy menetelésben a Vasoldali védelem beengedte Ezekiel Elliottot TD-re, s maradt még két perc, amit ki is használtak Ben Roethlisbergerék egy zseniális trükkös játékkal, melyben eladták, hogy óramegállítás miatt a földre dobja majd az irányító a labdát, ehelyett Brown kezében landolt a tédépassz. Maradt még 42 másodperc és csupán egy mezőnygól vált szükségessé a dallasi győzelemhez, mivel Mike Tomlin vezetőedző négy sikertelen kétpontos kísérletre kárhoztatta csapatát. Ám ez a Steelers védelem képtelen volt megtartani a gőzerővel buzgó Prescott-Elliott párost, és elbukták a mérkőzést.

SNF New England Patriots – Seattle Seahawks 24-31

Egy jó prémiumkategóriás meccs! Tom Brady bekezdett a nyitójátékkal, s úgy szeletelte fel a tengeri sólymok védelmét, mint a Szalámiországba tévedt egyszeri szamuráj. Ám Russell Wilson se volt tétlen, mert ő is Brady-tablettát vacsorázott és terített betliként morzsolták fel a bostoniak védelmét, tulajdonképp a saját fegyvereikkel. Nem hiába hozott a Hazafi oldalon kiemelkedő játékot Martellus Bennett, - a „másik” összekötő, - nagy szükség lesz a munkájára a későbbiekben, mert Rob Gronkowskit széttörték a meccs alatt, bár végigjátszotta a találkozót. Az újoncként bemutatkozó Seahawks-oldali futó C.J. Prosise jó formát mutatott, akárcsak az összes elkapójuk. A védelembe visszatérő Kancellár, pedig maga volt a terror. A Sólymok végül is visszaadták a Super Bowlban elszenvedett gólvonali bakit, mert se LeGarrette Blount, se Brady nem volt képes kihasználni a kétpontos hibát, s betuszkolni a labdát.

MNF New York Giants – Cincinnati Bengals 21-20

Zsinórban negyedik meccsét is megnyerte a Giants, utoljára 2013-ban produkáltak ilyen szériát Eli Manningék. Előbb 7-0-ra, majd Odell Beckham Jr. szenzációs TD elkapásával 14-10-re is vezetett a Giants, de a Bengals folyamatosan tartotta a lépést és A.J. Green jó játékának is köszönhetően a negyedik negyedet már előnyről kezdte. Az utolsó negyed elején McAdoo egy nem feltétlenül indokolt 4&goal szituációnak küldte neki csapatát, Eli Manning harmadik tédé átadásával megtalálta Sterling Shepardot, mellyel átvette a vezetést a Giants. A maradék időben 1-1 interceptiont hoztak össze a csapatok, kis túlzással, nem forgott veszélyben a Giants 6-3-as mérlege, mellyel 2 győzelemnyire van a Cowboystól az NFC keleti négyesében. A Bengals helyzete egyre rosszabbul fest, de mivel sem a Steelers, sem a Ravens nem igazán extra, nem írnám le a Bengáli tigriseket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.