16 évesen már vihetik is a magyar foci egyik legnagyobb tehetségét

2016 november 18., péntek 7:00
37

Az elmúlt évek csúnya felsülései után a 17 és a 19 éves focisták is az Európa-bajnokság elitkörébe jutottak, nemcsak a fiúk, a lányok is.

A fiúknál van egy játékos, Szoboszlai Dominik, akinek a karrierje messze nem tipikus, de felvillant valamit abból, hogyan lehetne jobbá tenni a magyar focit, és miért volt mégis szerencséje, hogy hol tanulta meg az alapokat.

Szoboszlai ritkán látható bravúrt vitt végbe pár hét alatt. Még nem is volt 16, amikor szeptemberben az U-17-esekkel a selejtezőben kivívta a továbbjutást (Luxemburg és Dánia legyőzésével, a hollandoktól kikaptunk). Szoboszlai volt a csapat kapitánya, a középpályás gólt is szerzett, gólpasszt is adott a tornán.

Szoboszlai az U-17-esek csapatkapitánya Fotó: mlsz.hu Fotó: mlsz.hu

Októberben aztán betöltötte a 16. évét, de még ő is meglepődött, hogy behívták a három évvel idősebbek közé, az U-19-es válogatottba is. Ez a korosztály Örményországba utazott szintén Európa-bajnoki selejzetőre. Szoboszlai nemcsak kerettag volt, játszott is az idősebbek között, sőt gólt is szerzett és gólpasszt is adott a házigazdák ellen. A magyarok az olaszok mögött, Svájcot és Örményországot megelőzve továbbjutott.

Szoboszlai lőtte az elsőt, az utolsónál ő adta a gólpasszt:

Szoboszlai az nso-nak azt mondta, „az idősebbek között, az U19-ben a tempó nagyobb volt ugyan, de a játékban ezen kívül túl nagy különbséget nem éreztem. Boldog vagyok, hogy mindkét csapatban sikerült helytállnom.”

Szoboszlai székesfehérvári nevelés, de nem videotonos és nincs köze a közeli Felcsúthoz sem. Két szülő alapította 2007-ben a Főnix Gold FC-t. Az utánpótláscsapat szakmai vezetője Dominik apja, Szoboszlai Zsolt, egykori tatabányai játékos.

A Főnix Goldnál az akadémiai szint előtt kezdenek foglalkozni a gyerekekkel. Ez azért fontos, mert az akadémiákból egyelőre nem árasztották el kiváló játékosok a magyar focit. Az akadémiák és Csányi Sándor is azzal indokolja ezt, hogy nem kapják meg a gyerekek a szükséges alapokat.

A Főnixnél erre nem lehet panasz. Egy fedett csarnokban két műfüves kispályán kezdték, ebből az adottságból aztán előnyt kovácsoltak. Szoboszlai Zsolt januárban mesélt a náluk folyó munkáról.

Ebből az derül, hogy tényleg csak a tehetséges gyerekekkel foglalkoznak, elküldik azokat, akik nem elég ügyesek, mert a jók a jók között tudnak tovább fejlődni.

Néhány technika a Főnixnél:

  • palánkos kispályán edzenek a gyerekek, ezzel megtanulják a rövidpasszos játékot, labdabiztosak lesznek, gyorsabb lesz a gondolkodásuk és ügyesebbek az egy egy elleni játékban
  • hatvan centi magas, négy méter széles kapukra játszanak, ez is a passzjátékot segíti
  • a kapus nem rúghatja vagy dobhatja előre a labdát, hanem játékkal, passzokkal kell előrejutni.
  • az egymás közötti játékban ugyanolyan színű mezt hordanak a gyerekek, csak fejpántokkal különböztetik meg a csapatokat, ami arra ösztönzi őket, hogy mindig felnézzenek
  • A játék közben pedig mindenkinek golflabda van a kezében, amit nem szabad elejteni, így nem tudnak kézzel szabálytalankodni, mezt tépni.
  • napi 3-4 órát edzenek labdával a gyerekek

A cél pedig nem a győzelem, hanem az eredmény helyett az, hogy a pályán vissza tudják adni, amit gyakoroltak.

Annak ellenére, hogy a magyar fociba ömlik a pénz, és bőven jut infrastruktúrára, a Főnix alapítása óta szenved azzal, hogy saját nagypályája legyen. Ez megoldódni látszik, elkezdték a pálya építését. Ahogy írják: „A pályaépítés befejezésével végre teljes infrastrukturális háttérrel rendelkeznek majd csapataink és nem kell «számkivetett» fehérvári egyesületként vándorolnunk városról városra, hogy a hazai bajnoki mérkőzéseinknek és edzéseinknek otthont találjunk.”

A fehérvári utánpótláscsapat a tehetségekért a Videotonnal és a Puskás Akadémiával küzd meg. Keresték az együttműködést a Videotonnal, de nem sikerült megegyezniük (a Videoton inkább a felcsútiakkal állt össze, majd váltak külön egy idő után). A Főnix nem maradt komolyabb partner nélkül, az MTK-val állapodtak meg. A nagyobbak között villogó Szoboszlai Dominik is az MTK játékosa. Valószínűleg már nem sokáig.

Még hiányzik pár kiló izom. Fotó: mlsz.hu Fotó: mlsz.hu

Az MTK engedélyével ugyanis már eddig is heteket töltött az osztrák Salzburgnál, ahol elégedettek a játékintelligenciájával és a technikai képzettségével. Hiába volt eddig jó kezekben Szoboszlai, osztrák tapasztalatai szerint bár nagyjából hasonló gyakorlatokat végeznek az edzéseken, a tempó és az intenzitás sokkal nagyobb, mint itthon. Technikailag és a játék olvasásában szerinte ugyanakkor megfelel a kinti elvárásoknak.

Amiben biztosan fejlődnie kell, az a fizikuma. A 185 centis magassága rendben van, de egyelőre mindössze 70 kiló, vagyis izmot kell még pakolnia magára. Apja is fizikailag féltette az U-19-esek között, taktikaliag és technikaliag szerinte jól áll, mégis óvatos.

Az edző-apa szerint nehéz áttörni azt a szintet, hogy az utánpótlásból kinőve a felnőttek között is hasonlóan tudjon teljesíteni. Más országokhoz képest nálunk a játékosnak nemcsak fizikaliag, hanem mentális felkészültségében is van elmaradásunk. „Ezek fejlesztése ugyanis nem elsősorban az edző feladata, ezek külön szakembert igényelnek, de az olyan kis egyesületeknél, amilyen a mienk is, nem feltétlenül van erre lehetőség” - mondja Szoboszlai. Még egy megjegyezés:

Dominik már most is 12 kilométert fut meccsenként, a cél az, hogy ennek nagyobb részét a maximális végsebessége legalább nyolcvan százalékán tegye meg. A magyar játékosok átlaga 50-60 százalék.

A Főnix 2015-ös U-15-ös csapatából mind a 13-an NB I-es klubok akadémiájára, illetve utánpótlás-csapataihoz kerültek, de van, aki a Dinamo Zágrebnél és a Red Bull Salzburgnál folytatja.

Ahhoz képest viszont, hogy mennyire tudatosan építik fel a játékosokat és Szoboszlai Dominik már többször is járt a Salzburgnál, meglepő, amiről a fiatal játékos beszámolt. A tehetséges focistával ugyanis a selejtezők előtt már elbeszélgetett Bernd Storck, a Magyar Labdarúgó-szövetség sportigazgatója, a felnőttválogatott szövetségi kapitánya is. A beszélgetésben egy tolmács segített Szoboszlainak, aki ezek szerint sem angolul, sem németül nem beszél elég jól, de „annyit már magamtól is értettem, hogy elégedett az eddig látott teljesítményemmel és hosszú távon számítanak rám az utánpótlás-válogatottnál.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt