Nyílt levélben fordult a Hírcsárda Zuckerberghez, mert a Facebook kicenzúrázta a Vona Gábort védő buzizásparódiájukat

POLITIKA
2016 november 18., 12:30
comments 115

13 fotóból álló, ironikus fotógalériát közölt csütörtökön reggel a Hírcsárda, a legnépszerűbb magyar álhíroldal. A

13 jel, ami arra utal, hogy Vona Gábor buzi

című posztjukat szokás szerint megosztották a Facebook-oldalukon is. Este 9 tájban azonban meglepve vették észre, hogy a Facebook eltávolította a bejegyzést, az azt kiposztoló szerkesztőt pedig 3 napra kitiltotta. A hírcsárdások az fb üzenetéből indoklásként annyit tudtak meg, hogy az említett cikk megsértette a Facebook szabályzatát.

A vicces álhíroldal emiatt szokatlan módon vérkomoly posztban fordult a közösségi szájtot, benne olyan bekezdésekkel, mint

"Különösen értetlenül állunk a cenzúra előtt, amikor éppen az érdemtelen politikai buzivádtól próbálunk megvédeni valakit, még ha az Vona Gábor is. Ha Markról állítanák, hogy buzi, őt is megvédenénk. Ha halálhírét közölnék, feltámasztanánk.

Csak remélni tudjuk, hogy nem egy tucatnyi alacsony minőségű természetes intelligencia feljelentése okozta a letiltást, akik ha “Vonát” és “buzit” látnak egy mondaton belül, akkor számukra egyből a “buzizás” lámpa kapcsol fel."

És hogy érzékeltessék, mennyire durva a helyzet, tényleg elmagyarázzák, hogy szerintük Vona nem buzi, és ők éppen a primitív buzizást karikírozták ki.

Megkerestük a Facebook közép-európai központját, ahol azt ígérték, hogy utánanéznek a dolognak.

Korábban a cégnél egyébként mindig arról beszéltek, hogy az ilyen törlések, bannolások nem automatikusan történnek. Valakinek panaszt kell tennie egy bejegyzés ellen, hogy lépjenek, és a panaszt mindig egy ember is kivizsgálja, mielőtt letiltanának valakit az oldalról, ahogy ez most a Hírcsárda szerkesztőjével történt.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy bár a Facebooknak szigorú szabályai vannak azzal kapcsolatban, hogy mit lehet kitenni az oldalra és mit nem, de közben bizonyos esetekben a szatirikus ábrázolás kivételt jelent a szabályok alól.

Egy héttel ezelőtt, egy másik ügyben, amikor valakit egy chatüzenet miatt zártak ki, a Facebook neki küldött automatikusan figyelmeztetésében külön meg is említik ez a szatirikus kivételt.  

Eleve nehéz is lenne kifigurázni a kormánymédia buzizását, hogy közben ezt a szót a Facebook érzékenysége miatt nem lehet leírni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.