Aleppó felkelők uralta részén minden kórházat használhatatlanná bombázott a szír légierő

külföld
2016 november 19., 12:35
comments 63

A kormányerők napok óta tartó légicsapásai miatt minden kórház használhatatlan állapotban az ostromlott észak-szíriai nagyváros, Aleppó keleti, felkelők ellenőrizte részében - közölte a helyi egészségügyi hatóság.

Egy ellenzéki tisztviselő arról számolt be, hogy az ostromlott terület egészségügyi infrastruktúrájának lerombolásával életmentő képesség nélkül maradt a térség lakossága - nők, öregek és gyerekek -, akikre így bármilyen sebesülés esetén halál vár.

A londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) értesülése szerint ugyanakkor néhány egészségügyi létesítmény még üzemel, Aleppó ostromlott részének lakossága azonban éppen a heves ágyúzás miatt fél felkeresni ezeket a helyeket.

Aleppói kórházban sérült gyerekek november 18-án, 2016-ban (Jawad al Rifai / Anadolu Agency)
photo_camera Aleppói kórházban sérült gyerekek november 18-án, 2016-ban (Jawad al Rifai / Anadolu Agency)

Kelet-Aleppóban egészségügyi források, helybeliek és a felkelők arról számoltak be, hogy az elmúlt napok légicsapásai ismét megrongálták a kórházakat. A létesítményeket a kormányerők közvetlenül is támadták hordóbombákkal.

Egészségügyi és mentőmunkások korábban még újra és újra működő képessé tudták tenni a megrongálódott kórházi létesítményeket, amelyek üzemeltetése az elmaradó gyógyszer- és kötszerutánpótlás miatt egyre nehezebbé vált.

A szíriai hadsereg és szövetségeseik kedden, több hetes tűzszünetet követően, felújították a terület elleni hadműveleteiket. Pénteken szárazföldön is csapásokat mértek a lázadók állásai ellen a frontvonalon.

A szíriai állami televízió kedden azt közölte, hogy a kormányerők légiereje a "terroristák erődítményeit és utánpótlási raktárait" vette célba Aleppóban. A szíriai kormányzat minden szemben álló erőt terroristának minősít.

Oroszország arról számolt be, hogy légiereje Szíria más területein hajtott mért csapásokat.

Mindkét ország cáfolta a felkelők vádjait, amelyek szerint a város évek óta tartó ostromában ismét a kórházakat és a civil lakosság infrastruktúráját vették volna célba. (MTI, Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.