Már nem jelent globális vészhelyzetet a zikavírus

Egészségügy
2016 november 19., 05:29
comments 34

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) feloldotta a zikavírus terjedése miatt február elsején kihirdetett globális egészségügyi vészhelyzetet, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a zikaláz és szövődményei továbbra is komoly, hosszú távú problémát jelentenek.

A WHO rendkívüli helyzetekkel foglalkozó bizottsága péntek este kiadott közleményében tájékoztatott arról, hogy feloldotta a globális egészségügyi vészhelyzetet.

"A zikaláz és a vele járó szövődmények továbbra is komoly és tartós közegészségügyi problémát jelentenek, ezért hatékony intézkedésekre van szükség" - közölte a WHO-testület.

Peter Salama, a WHO rendkívüli egészségügyi programjának az igazgatója kifejtette genfi sajtótájékoztatóján, hogy a szervezet nem minősítette le a zikavírus jelentette veszélyt, csupán arról van szó, hogy a betegség elleni harcot hosszabb távú program keretében folytatja, azt üzenve ezzel, hogy a zikavírus továbbra is jelen van, és a WHO sem tétlenkedik.

AFP PHOTO / MARVIN RECINOS
photo_camera AFP PHOTO / MARVIN RECINOS

Az amerikai betegségmegelőzési központ arra figyelmeztetett pénteki közleményében: továbbra is rendkívüli fontos, hogy a várandós nők elkerüljék a zikavírussal fertőzött térségeket, mert a kórokozó súlyos szövődményeket okozhat a magzat fejlődésében.

Az eredetileg Afrikából származó zikavírust szúnyogok terjesztik. Az enyhe influenzához hasonló tüneteket okozó zikaláz kóros idegrendszeri elváltozást, úgynevezett mikrokefáliát (kisfejűséget) okoz a magzatoknál, ezért a várandós nőkre különösen veszélyes. A vírus Guillain-Barre szindrómaként ismert idegrendszeri betegség kialakulásáért is okolható. Jelenleg nincs semmilyen gyógymódja a zikaláznak, amely sokszor - ötből négy esetben - semmilyen tüneteket sem okoz, észrevétlen marad.

Eddig szerte a világon 2300, bizonyítottan mikrokefáliában szenvedő csecsemő jött a világra, többségük Brazíliában, de szakértők szerint az elváltozással született gyerekek valós száma ennél minden bizonnyal sokkal nagyobb. Összesen 12 olyan esetről tudnak, amikor emberről emberre terjedt át a kór.

Peters Salama szerint eddig 28 országban regisztráltak mikrokefáliás eseteket és 19-ben Guillain-Barre szindrómás betegeket.

A WHO szerint a zikalázat szezonális betegségnek kell tekinteni, más, ugyancsak szúnyogok terjesztette betegségekhez hasonlóan. (MTI, Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.