A kormány hagyta Mészáros- és Szemerey-közelbe sodródni a Buda-Cash-es brókercsalásból felhalmozott vagyont

bűnügy
2016 november 21., 15:12
comments 65

Hogy lehet, hogy a Buda-Cash vezetőinek érdekeltségébe tartozó vállalatok vagyona problémamentesen folyt át Mészáros Lőrinc érdekeltségébe, ügyfélállományuk pedig Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás bankjához?

A dolognak köze lehet ahhoz, hogy az Orbán-kormány elmulasztott megalkotni egy rendeletet, ami szabályozta volna a brókercsődök romjain található vagyonelemeket kezelők (a zárgondnokok) munkáját, mutat rá vasárnapi cikkében a hvg.hu.

A tavalyi brókercsalások után elfogadtak egy törvényt, ami arról rendelkezett, hogy az ügyfeleket kárpótló vagyont biztonságba kell helyezni, és ezt a zárgondnokok fogják felügyelni. Csakhogy az a kormányrendelet nem készült el, ami munkájukat – feladataikat, jogköreiket – szabályozta volna. „Jószerével csak magánszorgalomból ténykednek” a zárgondnokok, írja a hvg.hu, és amikor a hatóságok gazdasági társasághoz akartak zárgondnokot kinevezni, a tulajdonosok megfellebbezték azt, és a bíróság a tulajdonosoknak adott igazat.

Különösen a Buda-Cash Vagyonkezelő Zrt. esetében merül fel ez a kérdés. Ez a cég – amit idén január vége óta már 4B Vagyonkezelő Zrt.-nek hívnak – kezelte a Buda-Cash fő vádlottainak, egyben a csalás gyanúsítottjainak a vagyonát. Ők öten vannak, az alapító (és a bíróságon bizarr, alkoholistás védekezést előadó) Pintér Zoltán mellett Tölgyesi Péter, Gyarmati János, Varga Péter, továbbá Pál Gyula. Utóbbi sok más cég mellett a mai napig a 4B Vagyonkezelő vezérigazgatója.

A cég egyetlen részvényét vagy vagyontárgyát sem vonták bűnügyi zár alá.

Ez a cég adta el ismeretlen, részben offshore befektetőknek a Buda-Cashes csalók legértékesebb vagyonelemeinek gyűjtőcégét, az Opimus Nyrt-t. Ez a cég azóta Mészáros Lőrinc-közelbe került, amit a piacon Csík Zoltán, a felcsúti polgármester cégügyi előkóstolójának megjelenése óta tényként kezelnek. Az Opimus friss leányvállalata az Opimus Press, ami zárt körben be tudott vonni hatmilliárd forintot, és azóta megvette a Mediaworks nevű médiavállalatot, ahol szabadjára engedték Liszkay Gábor jobboldali médiaembert.

Az sem érdektelen, hogy a Buda-Cashes cégek közül tucatnyi váltott számlavezető bankot, és éppen ahhoz a B3 Takarékhoz mentek, amelyik idén masszív hitelt adott Mészáros Lőrincnek és feleségének.

Azt már korábban kiderült, hogy a Buda-Cash maradék ügyfeleit átveheti Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás bankja, a Növekedési Hitel Bank. A hvg.hu hozzáteszi: az Access Befektetési Alapkezlő – aminek termékeit korábban a Buda-Cash árulta – új tulajdonosa Hauser Zoltán, aki több ponton is feltűnt Szemerey Tamás környékén, például ebben a Várbeli luxushotel-fejlesztésben.

Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy hiába lettek vádlottak a Buda-Cash vezetői, azt senki nem felügyeli, hogy időközben mi történt vagyonukkal – pedig ebből a károsultakat kellene kártalanítani. Nekik túlnyomó többségüket egyébként minden ígérgetés dacára több mint másfél évvel a botrány után sem kárpótolták. (hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.