Trump saját cégének követelt építési engedélyt az argentin elnöktől

Nem hordott még akkora összeférhetetlenséget a hátán a Föld, mint amit Donald Trump elnöksége és cégbirodalma magával hozott: a Trump Organization például az egész bolygóra kiterjedő üzleti tevékenységet végez, ami mostantól megkerülhetetlen kérdés lesz az amerikai külpolitikában. A CBS-nek adott interjújában ugyan arról beszélt, hogy őt már nem érdekli, mi lesz a cégeivel, de vannak arra utaló jelek, hogy ennek a fordítottja igaz.

(Trump nem él azzal a gyakorlattal, amivel az eddigi elnökök, tehát hogy egy olyan alapba rakná az összes vagyoneszközét, aminek a vezetésére nem lát rá. Erre nem is kötelezi törvény, legfeljebb a szokások. Ehelyett gyerekeire bízná cégcsoportját, nekik a kormányzatban is szán szerepet.)

Most például az szivárgott ki, hogy nem akármiről beszélgetett az argentin elnökkel, Mauricio Macrival, amikor utóbbi felhívta őt november 14-én. Az egyik legismertebb argentin újságíró, Jorge Lanata mondta ezt egy argentin tévéműsorban:

„Macri felhívta őt [mármint Trumpot]. Eddig még nem írta meg senki, de Trump arra kérte Macrit, hogy intézze el az ő Buenos Aires-i építkezésének engedélyeit, szóval nem csak a geopolitikáról csevegtek.”

Azaz a megválasztott amerikai elnök arra használta bemutatkozó beszélgetését az argentin elnökkel, hogy magáncége projektjének érjen el kedvezményeket. (Trump argentin üzleti partnere, Felipe Yaryura egyébként ott volt a jelölt eredményváró buliján is.)

Pár napja indiai üzletemberekkel tárgyalt, szintén az elnöki megválasztását követően, szintén a cégcsoportjának projektjeiről.

De Trumpnak komoly üzleti érdekeltségei vannak Törökországban, Oroszországban, Szaúd-Arábiában és még ezer helyen – ahogyan többek között a Newsweek vagy a Washington Post is összeszedte –, szóval érdekes lesz figyelni, hogyan hat az új amerikai külpolitikára az elnök személyes üzleti viszonyrendszere. (La Nación, Washington Post)