A terrorizmus miatt összezuhant a magyar utazásszervezői piac

Harmadával csökkent aq Magyarországról külföldi utakat szervező utazási cégek forgalma - írja a Magyar Utazási Irodák Szövetségére (MUISZ) hivatkozva a Magyar Idők. A zuhanásról elsősorban az tehet, hogy egyre kevesebben akarnak muszlim országokba utazni.

AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD

A legrosszabbul a korábban népszerű úticélokkal, TÖrökországgal, Egyiptommal és Tunéziával foglalkozó utazási irodák jártak, ezek közül sok be is zárt. A MUISZ adatai szerint 2016 januárja óta közell 250 ilyen iroda szűnt meg, 1300-ról 1056-ra csökkent ezek a cégek száma.

A legutóbbi ismertebb áldozat a Törökországra specializálódó Green Travel volt, amely 2015-ben még 10,5 milliárd forintos forgalmat bonyolított. Mivel úgy érezték, hogy a forgalom visszaesése miatt idén nem tudják vállalni az utasok védelmére kötelezően kötendő vagyoni biztosíték teljesítését, inkább lehúzták a rolót és létrehoztak egy kisebb céget.

A MUISZ szerint a külföldre utazó magyar turisták a muszlim országok helyett inkább Horvátországot, Görögországot és Bulgáriát választják, és egyre népszerűbbek a tengeri hajóutak is. Szerintük a turisták vágyát a biztonságra az is mutatja, hogy minél egzotikusabb utazásokról van szó, a magyarok annál szívesebben bízzák magukat utazási irodára az egyéni szervezés helyett.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.