Van olyan, amikor a fideszes EP-képviselők a magyar kormány álláspontjával szemben szavaznak

eu
2016 november 22., 07:04
comments 47

Az Európai Parlament ügyeire szakosodott VoteWatch és a magyar elemzőintézet, a Policy Solutions közös kutatásban vizsgálta meg, hogyan illeszkednek a magyar EP-képviselők szavazatai egyes, nagyobb jelentőségű, illetve szimbolikus ügyekben a magyar kormány álláspontjához.

A legizgalmasabbak természetesen azok az esetek, amikor eltért egymástól a magyar kormány, illetve a Fideszt a soraiban tudó Európai Néppárt álláspontja. Ilyen volt, amikor a Fidesz az oroszok elleni szankciók végét szorgalmazta, közben pedig a Fidesz EP-képviselői is megszavazták frakciójuk tagjaként a szankciók további erősítését.

photo_camera Infografika: Votewatch

Hasonló eset volt, hogy míg Magyarországon a fideszes politikusok a török EP-csatlakozás előrelépést szorgalmazták, addig EP-képviselők a tárgyalások lassítását jelentő lépésekről szavaztak. Szintén látványos különbség volt, hogy amíg itthon Orbán Viktor tavaly nyíltan eljátszadozott a halálbüntetés bevezetésének gondolatával, a fideszes képviselők a halálbüntetés globális eltörléséről fogadtak el határozatot.

Ugyanakkor fordultak elő fordított törések is: amikor a fideszes EP-képviselők a néppárti frakció álláspontjával szemben szavaztak, a magyar kormány álláspontját követve. Ilyen volt a kvótakérdés: a menekültek elhelyezéséről szóló bizottsági javaslatot egyhangúlag utasították el a fideszes EP-képviselők, ami tekintve, hogy mekkora lendülettel állt bele ebbe a kérdésbe Orbán Viktor, nem túl nagy meglepetés.

(Koszticsák Szilárd/MTI)
photo_camera (Koszticsák Szilárd/MTI)

A Fidesz EP-képviselői szintén nem támogattak frakciójukkal ellentétben egy javaslatot, ami a lengyel kormányt szólította fel arra, hogy tartsa tiszteletben az alkotmánybíróságot. Ismerve a magyar kormány viszonyát a jogállami intézményekhez, ez sem annyira meglepő fejlemény.

Az elemzés az ellenzéki pártok esetében is kiemel pár érdekes jelenséget: az orosz szankciók esetében például az MSZP képviselői is a feloldás mellett szavaztak, gazdasági szempontokkal indokolva azt. Ugyanígy a szocialisták támogatták a török csatlakozás felgyorsításának kérdését is.

Részletes elemzés az egyes kérdésekről angolul a VoteWatch oldalán olvasható.

Javítás: cikkünk korábbi verziójában az eredeti elemzésre hivatkozva azt írtuk, hogy a szocialisták is az orosz szankciók feloldására szavaztak. Ezzel szemben Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő jelezte, hogy a kutatás itt hibázott: egy olyan állásfoglalást vett alapul, ami később nem is került szavazásra. A tévedésért elnézést kérünk. Szanyi Tibor azt írta közleményében, hogy

"A hivatkozott szavazás 2014. szeptember 18-án (csütörtökön) volt és nem 16-án, ahogy azt a tanulmány említi. 16-i keltezésű csak az egyik frakció (GUE) indítványa, itt is megerősítem, hogy erről az Európai Parlament nem is szavazott (lásd 4. pont).

Magam egyébként szavazatmagyarázatban jeleztem azt is, miért nem szavaztam a közös állásfoglalási indítványra sem: "Az állásfoglalási indítványra vonatkozóan tartózkodó szavazatot adtam le. Ennek oka, hogy alapjában sem értek egyet azzal, hogy az Európai Parlament két nappal az EU–Ukrajna társulási megállapodásról szóló szavazást követően állásfoglalást fogadjon el az ukrajnai helyzetről. A társulási szerződés világos jelzés Ukrajna és az Európai Unió összes polgára felé. Olyan szimbolikus és történelmi jelentőségű lépés, melyet büszkén vállalhatunk, mely mindkét fél érdekét szolgálja. Mindemellett a feleknek önmérsékletet kell tanúsítaniuk. Hagynunk kell, hogy az Oroszországot érintő szankciók hassanak, ahogy az már meg is kezdődött. Meg kell várnunk továbbá az október 26-i ukrajnai választást. Jelen helyzetben egy ilyen állásfoglalás elfogadása nem szolgálja sem az ukrán fél, sem az Európai Unió érdekét."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.