Az Európai Parlament elítélte az orosz propagandát, Putyin válaszul méltatta a propagandistákat

külföld
2016 november 23., 16:53
comments 96

Az Európai Parlament elfogadott egy nyilatkozatot, amiben arra szólítja fel a tagállamokat, tegyenek többet az orosz propaganda, dezinformáció és hibrid háború ellen. A lengyel beterjesztésű nyilatkozatot 304-179 arányban fogadták el, a szélsőjobb és a szélsőbal szavazatt ellene (a szocdem frakcióban voltak tartózkodók).

„Az Európai Parlament elítéli, hogy Oroszország meg akarja zavarni az európai integráció folyamatát, és azt is, hogy Oroszország EU-ellenes mozgalmakat támogat, különösen a szélsőjobboldali, populista és a liberális demokráciák értékeit tagadó erőket”

– áll a nyilatkozatban, aminek teljes szövegét itt olvashatja. A szöveg megnevezi többek között a Russia Today és a Sputnik hírügynökségeket is, mint a Kreml dezinformációs eszközeit. Ugyanebben a nyilatkozatban kelnek ki az Iszlám Állam propagandistái ellen is, ami azt a benyomást kelti, hogy az európai képviselők többsége szerint az orosz propaganda az apokaliptikus dzsihadistákéval egyenértékű.

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin élesen reagált az európai parlamenti nyilatkozatra, többek között

gratulált az orosz állami újságíróknak, méltatta az „aktív, hatékony és tehetséges” munkájukat.

(Moscow Times, Reuters, Európai Parlament)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.