Egyre kevesebben szavaznának a Jobbikra

POLITIKA
2016 november 23., 14:17
comments 263

Minden maradt a régiben, csak a Jobbik támogatása csökkent tovább

- nagyjából így lehetne összefoglalni az egyik legpatinásabb magyar közvélemény-kutató, a Medián friss felmérését, amit a HVG felkérésére készítettek el, és amiről az MTI készített kivonatot.  

Vona Gábor érkezik Orbán Viktor miniszterelnökhöz a kvótás alkotmánymódosítás ügyében - MTI Fotó: Máthé Zoltán
photo_camera Vona Gábor érkezik Orbán Viktor miniszterelnökhöz a kvótás alkotmánymódosítás ügyében - MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Fidesz népszerűségében nem történt érdemi változás az elmúlt hónapokban. A nagyobbik kormánypárt a teljes népességben 36, a választani tudó biztos szavazók köreiben 53 százalékon áll.

Az egyetlen jelentősnek mondható változás, hogy a második legnagyobb párt, a legerősebb ellenzéki erőként aposztrofált Jobbik támogatottsága - a Medián szerint - érzékelhetően csökken: Vona Gábor pártja a teljes népesség körében 10 százalékra esett vissza, a biztos szavazók köreiben 16 százalékon állnak.

Meglehet, hogy miközben vesztett szavazókat a Fidesz a korrupciós ügyei miatt, a népszavazási mozgósítás végére sikerült támogatókat elcsakliznia a Jobbiktól. De magyarázat lehet az is, hogy működik a Fidesz-média Jobbikot ekéző kampánya, ami már lassan hónapok óta zajlik a kormány által elmúlt időszakban elfoglalt médiumokban. 2014 eleje óta nem volt ilyen mélyen a Mediánnál a radikális párt.

Az MSZP a teljes népességben 9, a választani biztosan tudók között 14 százalékon áll. A Demokratikus Koalíció a teljes népességben 6, a biztos pártválasztók között 9-en, az LMP mindkét minta alapján 3-3 százalékot tudhat maga mögött.

Más pártnak nem látszana esélye bejutni a parlamentbe egy közelgő választáson. A felmérés alapján 29 százalék mondta azt, hogy nincs preferált pártja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.