Netanjahu ügyvédje a németeknek dolgozott egy hatalmas fegyverüzletben

2016 november 23., szerda 18:45
76

Izrael legnagyobb fegyvervásárlása volt az utóbbi években, amikor 1,5 milliárd dollárért vettek három vadonatúj tengeralattjárót a német ThyssenKrupptól.

Fotó: JACK GUEZ

Most viszont elég nagy korrupciós botrány lett az ügyből, kiderült ugyanis, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök ügyvédje, David Simron egyszerre képviselte a német céget, miközben a miniszterelnöknek is dolgozott, és lobbitevékenységét nem jelentette a hatóságoknál.

Az ügyben új információk jutottak a főügyészhez, aki vizsgálat indítására utasította a rendőrséget, írja a Háárec.

Azt már korábban kiderítette az izraeli sajtó, hogy a miniszterelnök annak ellenére vitte át a tengeralattjáró-vásárlást, hogy a hadsereg ez ellen érvelt. Netanjahu még a védelmi minisztert, Móse Jaalont is menesztette, mert az nem értett egyet a tengeralattjárók megvásárlásával.

Azóta előkerült egy két éves email, ami bizonyítja Simrón lobbizását: a védelmi minisztérium jogtanácsosa arról számolt be, hogy Simrón egy nemzetközi hadihajó-beszerzési pályázat leállítását sürgeti a ThyssenKrupp érdekében, "miként azt Benjámin Netanjahu is kérte".

Ugyan Simrón és Netanjahu közeli bizalmasok, állítólag napi több órát is beszélgetnek, tagadják, hogy bármikor szóba jött volna köztük a tengeralattjáró-vásárlás. Tagadja a ThyssenKrupp is, hogy Simrónt lobbizásra kérték volna. (Haárec, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt