Netanjahu ügyvédje a németeknek dolgozott egy hatalmas fegyverüzletben

külföld
2016 november 23., 18:45
comments 75

Izrael legnagyobb fegyvervásárlása volt az utóbbi években, amikor 1,5 milliárd dollárért vettek három vadonatúj tengeralattjárót a német ThyssenKrupptól.

Most viszont elég nagy korrupciós botrány lett az ügyből, kiderült ugyanis, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök ügyvédje, David Simron egyszerre képviselte a német céget, miközben a miniszterelnöknek is dolgozott, és lobbitevékenységét nem jelentette a hatóságoknál.

Az ügyben új információk jutottak a főügyészhez, aki vizsgálat indítására utasította a rendőrséget, írja a Háárec.

Azt már korábban kiderítette az izraeli sajtó, hogy a miniszterelnök annak ellenére vitte át a tengeralattjáró-vásárlást, hogy a hadsereg ez ellen érvelt. Netanjahu még a védelmi minisztert, Móse Jaalont is menesztette, mert az nem értett egyet a tengeralattjárók megvásárlásával.

Azóta előkerült egy két éves email, ami bizonyítja Simrón lobbizását: a védelmi minisztérium jogtanácsosa arról számolt be, hogy Simrón egy nemzetközi hadihajó-beszerzési pályázat leállítását sürgeti a ThyssenKrupp érdekében, "miként azt Benjámin Netanjahu is kérte".

Ugyan Simrón és Netanjahu közeli bizalmasok, állítólag napi több órát is beszélgetnek, tagadják, hogy bármikor szóba jött volna köztük a tengeralattjáró-vásárlás. Tagadja a ThyssenKrupp is, hogy Simrónt lobbizásra kérték volna. (Haárec, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.