Szabadalmi pert nyert egy magyar feltaláló az Adidas ellen

A Főváros Ítélőtábla, részben megváltoztatva a Törvényszék első fokon hozott döntését, jogerősen helyt adott Oroszi László gazdagodás-visszatérítési igényének az Adidas Budapest Kft.-vel szemben.

A bíróság így négyszeresre felemelt összegben marasztalta el a céget szabadalombitorlással elért gazdagodás visszatérítése miatt, amelyet a cégnek 2002. márciusától középarányos kamattal együtt kell megfizetnie a felperesnek.

Adidas Power Predator, finom bordázással. Egy majdnem magyar szabadalom. Fotó: Wikipedia

Oroszi már 14 évvel ezelőtt elindított a pert, de csak 2012-ben állapították meg jogerősen, hogy az Adidas Predator Precision és az Adidas Predator Mania nevű irányítósávos futballcipők bitorolták az ő feltalálói szabadalmát. Ezek a cipők finoman bordázott rúgófelületük miatt számítanak, számítottak speciális cipőnek.

A technológiát Oroszi még 1995-ben dolgozta ki, és következő évben szabadalmaztatta is Magyarországon, majd Európában. Az eljárásban elkövetett műhibák miatt a nemzetközi védelem nem került bejegyzésre, de itthon, a magyar forgalmazóval szemben megnyerte a pert.

Az ügyet évekre felfüggesztették, a jogalap kérdése többször járt a Kúrián is, így Orosz anyagi igényeit csak 2014-ben terjeszthette elő, írja még az MTI. Ez a perszakasz zárult le az ítélőtábla szerdai jogerős döntésével.