Az önkéntes munkában 24 lakást felújító Roland lett az év roma mediátora

oktatás
2016 november 24., 14:12

Csütörtökön adták át az év roma mediációs díjait Budapesten. A díjakat az Európa Tanács és az Európai Bizottság által támogatott, nyolc országban zajló ROMED programban résztvevő projektek között osztják ki.

Ezeknek a projekteknek az a célja, hogy valódi kapcsolatokat teremtsenek helyben a roma és nem roma közösségek és intézmények között, segítsék a párbeszédet, a közvetlen, részvételi demokratikus döntések meghozatalát.

A Roma Sajtóközpont cikke szerint Magyarországon jelenleg öt településen valósul meg a program: Gyulajon, Jászfényszarun, Nagyecseden, Nyírbátorban és Pécsen.

Az év roma mediátora Ignácz Roland lett, aki a Tolna megyei Gyulajon él. 2015-ben kezdett el mediátorként dolgozni a Magyarországon a programot az Európai Tanács mellett anyagilag támogató GlaxoSmithKline gyógyszergyár (GSK) egészségügyi programjában.

Az év roma mediátora, Ignácz Roland és Marcos Andrade, az Európa Tanács munkatársa (Fotó: RSK)
photo_camera Az év roma mediátora, Ignácz Roland és Marcos Andrade, az Európa Tanács munkatársa (Fotó: Deák Rita)

A gyógyszergyártól kapott a 300.000 Ft-os forrás mellé a közösség gyűjtött további 200.000 Ft-ot, Ignácznak emellett sikerült további támogatókat is bevonnia így összesen 24 lerobbant lakást sikerült egészségesebbé javítaniuk. Steril szobát hoztak létre például egy vesetranszplantációra váró cigány asszonynak, aki így otthon gyógyulhat. Ezt követően fürdőszobákat csempéztek le, vizet vezettek be a lakásokba, falakat renováltak, ablakokat cseréltek, füvet nyírtak és rendbe tettek udvarokat.

Az RSK közleménye alapján az év roma mediációs projektje a nagydobosi sószoba kialakítása lett. A helyi önkéntesek téglajegyeket árusítottak, összefogtak a helyi intézményekkel, minden potenciális adományozót felkerestek. Közel egymillió forintot gyűjtöttek össze a szabolcsi kistelepülésen, ebből építettek az óvodában sószobát a gyerekeknek, ezt követően 69 lakást festettek ki. A programot támogatta a helyi polgármester, Kovács Gábor is.

A roma mediációs nagykövet Gyulaj alpolgármestere, Selmeci László lett. Az első két díj 150-150 ezer forintos pénzjutalommal járt, a nagykövet Ráczné Kalányos Gyöngyi festőművész képét vihette haza.

Selmeci László, Gyulaj alpolgármestere (Fotó: RSK)
photo_camera Selmeci László, Gyulaj alpolgármestere (Fotó: Deák Rita)

A hazai roma mediációs programot a Partners Hungary Alapítvány szervezi, elmondásuk szerint jelenleg mintegy tíz roma tevékenykedik Magyarországon, az alapítvány egyik célja, hogy a mediátorok munkája sok európai országhoz hasonlóan nálunk is fizetett szakmaként legyen elismerve.

A tavalyi győztest, Nagy Erzsébet Emesét nemrég részletesebb cikkben is bemutattuk:

link Forrás