Magyarországon eddig 400 ezer állatot kellett leölni az európai madárinfluenza-járvány miatt

ÁLLAT
2016 november 24., 19:06
comments 35

Az európai madárinfluenza-járvány, aminek Magyarország is elszenvedője, egyre több országot érint – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), ami szerint az utóbbi napokban Ausztria, Németország, Horvátország, Dánia, Hollandia után Olaszország és Svédország is jelezte a betegség jelenlétét vadmadárállományban és baromfitelepeken.

A járvány leküzdéséért a magyar állat-egészségügyi hatóság mindent megtesz, és továbbra is számít az állattartók felelősségteljes együttműködésére.

Magyarországon a betegség megjelenése óta több mint 400 ezer állat leölését rendelte el a hatóság.

A járvány terjedésének megakadályozására a Nébih folyamatosan tájékoztatja a gazdákat és a lakosságot a legfontosabb tudnivalókról és az aktuális járványügyi helyzetről.

A hatósági intézkedések célja, hogy megakadályozzák az érintett telepek esetleges megfertőződését, és így a járvány további terjedését. A járványvédelmi szempontból nem megfelelő helyen tartott háztáji baromfik levágása, létszámuk csökkentése segíti a járvány felszámolását, és megelőzheti az elhullásokat, így a gazdasági veszteséget is.

Az állatok leölését kizárólag az állat-egészségügyi hatóság teheti kötelezővé, és ezekben az esetekben az érintett állattartók állami kártalanításban részesülnek.

Bugac háztáji, kis létszámú állományát jelen pillanatban és járványügyi helyzetben az intézkedés nem érinti, leölési kötelezettség nincs – közölte a Nébih. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.