26 sérült, 300 letartóztatott a legnagyobb bolgár menekülttáborban kirobbant zavargásokban

külföld
2016 november 25., 07:19

Csütörtök este is folytatódtak a zavargások a legnagyobb bolgár menekülttáborban, ahol szerdán a hatóságok fertőző betegség miatt kijárási tilalmat rendeltek el.

Az összecsapásokban 24 rendőr és 2 menekült megsebesült. A rendőrök több mint 300 menekültet őrizetbe vettek.

Fekete füst gonolyog Bulgária legnagyobb menekülttábora felett Harmanliban. A menekültek a hatóságok mondvacsinált okból elrendelt kijárási tilalma ellen tiltakoznak. AFP PHOTO / STRINGER
photo_camera Fekete füst gonolyog Bulgária legnagyobb menekülttábora felett Harmanliban. A menekültek a hatóságok mondvacsinált okból elrendelt kijárási tilalma ellen tiltakoznak. AFP PHOTO / STRINGER

A zavargások a kijárási tilalom miatt törtek ki. A hatóságok ezt a fertőzésveszéllyel indokolták, de a szófiai orvostudományi akadémia szerint, bár 128 menekültnél állapítottak meg valamilyen betegséget, valójában nem áll fenn a tömeges megbetegedések veszélye. A legtöbb esetben ugyanis bőrbetegségeket állapítottak meg, bár voltak bárányhímlős és vírusos fertőzéses esetek is.

A dpa német hírügynökség jelentése szerint a kijárási tlalommal valójában a bolgár nacionalisták tiltakozásaira reagáltak. A nacionalisták a hétvégén tartós kijárási tlalmat követeltek, arra hivatkozva, hogy a menekültek zaklatják őket és betegségeket terjesztenek.

A kijárási tilalom miatt kirobbant zavargásokban a menekültek autógumikat és bútorokat gyújtottak fel, és kővel dobálták a rendőröket, akik erre vízágyúval és gumilövedékekkel kezdtek oszlatni. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.