Az elmúlt egy évben egyesével vadászták le az Iszlám Állam legfontosabb internetes harcosait

2016 november 25., péntek 21:11
139

Nagyon sok cikk született tavaly arról a világsajtóban, hogy mennyire hatékony az interneten az Iszlám Állam, mennyire jól terjesztik a propagandájukat és milyen hatékonyan szerveznek be új tagokat a világ minden részéről.

A terrorszervezet internetes jelenléte azóta sem szűnt meg, de a New York Times riportja szerint a hatékonyság terén komoly károkat szenvedtek azóta. Az elmúlt egy évben ugyanis az amerikaiak egyesével drónozták le az ISIS legfontosabb "közösségi média szakértőit", bármennyire is bizarrul hangzik ez a kifejezés: az FBI által Légiónak is nevezett hackercsapat tucatnyi tagját, akik az internetes propaganda és toborzás irányítói voltak.

Junaid Hussain

Eddig nem sokat lehetett tudni erről az akcióról, ami hónapról hónapra folyt, elsősorban szíriai célpontok ellen és amit az amerikai szervek most komoly sikerként értékelnek, annak ellenére is, hogy senki nem vitatná, az ISIS-nek még mindig komoly propagandaereje van és még mindig képes lehet arra, hogy fiatalokat szólítson meg az interneten és radikalizáljon a nyugati országokban.

Szintén az elmúlt egy évben az FBI pedig ezeknek a közösségi tartalmaknak a belföldi követőit kezdte el figyelni és közel 100 embert tartóztattak le ez idő alatt, köztük olyanokat is, akik közvetlen kapcsolatban álltak a Légió tagjaival. Az amerikai hatóságok elmondása szerint ennek a munkának köszönhetően tudtak több konkrét terrortámadás-kísérletet is megelőzni az országban.

A Légió tagjai amúgy mind nagyon magas szinten értettek a számítástechnikához, a csoport vezetője egy brit állampolgár, a mindössze 21 éves Junaid Hussain volt, akit 2015 augusztusában öltek meg egy Hellfire rakétával Rakkába, az ISIS kvázi fővárosában. A csoport másik vezetője, Reyaad Khan szintén brit állampolgár volt. (NYTimes)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt