Hivatalosan is kérik a szavazatok újraszámlálását Wisconsin államban

2016 november 25., péntek 22:19
885

Lehetett tudni az elmúlt napok hírei után, hogy Jill Stein, az amerikai Zöldek volt elnökjelöltje három szövetségi államban fog újraszámlálást kérni.

A Zöldek politikusa pénteken bejelentette: sikerült összegyűjtenie négymillió-nyolcszázezer dollárt, hogy fedezhesse az esetleges újraszámlálás költségeit, és egyúttal kérte is a voksok újraszámlálását Pennsylvaniában, Michiganban és Wisconsinben.

Magyar idő szerint péntek este derült ki, hogy Wisconsin államban a választási bizottság kevéssel a határidő előtt megkapta Stein kérelmét. Ennek feltétele volt az is, hogy letegye azt az összeget, nagyjából egymillió dollárt, amibe az újraszámolás ebben az államban kerülhet.

Mindhárom szövetségi államban Donald Trump szerezte meg a közvetlen szavazatok (tehát a választók által leadott voksok) többségét is, de mivel csak kis arányban, ezért Stein amellett próbál érvelni, hogy esetleg külföldi hackerek támadást intéztek a számítógépes rendszerek ellen, és így befolyásolták a választási eredményeket.

Jill Stein, a Zöld Párt elnökjelöltje. Win McNamee/Getty Images Fotó: Win McNamee

Még Hillary Clinton támogatói között is bőven akadtak, akik amellett foglaltak állást nyilatkozataikban, hogy az újraszámlálás teljesen felesleges, mert nem volt választási csalás, és az újraszámlálás sem változtathat a választás végeredményén.

Jill Stein pénteki nyilatkozatában közölte: célja nem Donald  Trump elnökségének aláásása, hanem az amerikai választási rendszer sérthetetlenségének megvizsgálása, és egyúttal annak bizonyítása is, hogy "az amerikai választási rendszer mennyire megbízhatatlan".

A három kérdéses szövetségi államban mindenütt Donald Trump nyert, ráadásul ezek az államok sok elektort is adnak: Pennsylvania 20, Michigan 16, Wisconsin pedig 10 elektort küld az elektori testületbe, amely végül hivatalosan is megválasztja az Egyesült Államok elnökét.

Az elmúlt napokban nagyot futott az amerikai sajtóban, hogy Trump esetleg csalással nyerhetett, de ezeknek a híreknek az alapja főleg egy félreértett nyilatkozatból táplálkozott. Erről részletesen is írtunk ma. (BBC, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt