Kontrollálhatatlan következményei lehetnek annak, hogy milyen meleg van most az Északi-sarkon

környezetvédelem
2016 november 25., 20:25
comments 393

Az Északi-sark körüli területekkel foglalkozó kutatók jelentése szerint az egész Földön katasztrofális következményei lehetnek annak, amilyen tempóban olvad jelenleg a jég északon.

Az Arctic Resilience Report című jelentésük szerint a következményeket még az Indiai-óceánon is lehet majd tapasztalni. Az Északi-sarkon jelenleg 20 Celsius-fokkal van melegebb, mint ilyenkor más években lenni szokott és amióta zajlanak ott mérések, még sosem regisztráltak ennyire vékony jeget az évnek ebben a szakában, mint most.

A jelentés egyik szerezője a Stockholmi Környezettudományi Intézet vezetője, Marcus Carson volt, aki szerint a figyelmeztető jelek egyre hangosabbak: ezek a fejlemények olyan fordulópontokhoz vezethetnek, ahonnan már nem lesz visszatérés a jelenlegi állapotokhoz.

Egy ilyen fordulópont lehet az északi jégsapkák radikális mértékű olvadása, aminek súlyos és visszafordíthatatlan következményei lennének a környező ökoszisztémára és a hatások messzire elérhetnének.

A jelentés összesen 19 ilyen fordulópontot sorol fel, amit az idei olvadás beindíthat: például megnövekedhet a növényzet aránya a tundrán, ami még több hőt tudna elnyelni, ami még több metán légkörbe jutását jelentené, változhatna a hó eloszlása, ami tovább melegíthetné az óceánokat, ami következtében felborulhatnak az eddig ismert klímaviszonyok egészen Ázsiáig bezárólag, ezen mindennek súlyos hatása lehet az északi halpopulációra is, aminek dominóhatásként világszerte lenne következménye.

photo_camera Grönlandi gleccser olvadás közben, az űrből fotózva ( AFP PHOTO / NASA Goddard / Jeremy HARBECK)

A jelentést, amit tizenegy szervezet és hat egyetem közreműködésével hoztak létre, kritikus időszakban adtak ki, írja a Guardian: nem csak a melegedő Északi-sark miatt, hanem Donald Trump megválasztása miatt is: a leendő amerikai elnök már jelezte, hogy fel fogja mondani az USA eddigi klímapolitikáját és a NASA és egyéb amerikai szövetségi hivatalok vonatkozó kutatásaitól is megvonja majd a forrást.

Mondani se kell, hogy ezt döbbenten fogadták a klímakutatók, akik szerint ez olyan, mintha aközben törnénk ripityára egy repülőgép műszerfalát, miközben a gép még a levegőben lenne: ugyanis most a legfontosabb feladat az lenne, hogy egyáltalán kutatások révén megértsük ezeket a fordulópontokat, mert csak így lehet kitalálni, hogyan lehet megpróbálni kezelni őket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.