Kontrollálhatatlan következményei lehetnek annak, hogy milyen meleg van most az Északi-sarkon

környezetvédelem
2016 november 25., 20:25
comments 393

Az Északi-sark körüli területekkel foglalkozó kutatók jelentése szerint az egész Földön katasztrofális következményei lehetnek annak, amilyen tempóban olvad jelenleg a jég északon.

Az Arctic Resilience Report című jelentésük szerint a következményeket még az Indiai-óceánon is lehet majd tapasztalni. Az Északi-sarkon jelenleg 20 Celsius-fokkal van melegebb, mint ilyenkor más években lenni szokott és amióta zajlanak ott mérések, még sosem regisztráltak ennyire vékony jeget az évnek ebben a szakában, mint most.

A jelentés egyik szerezője a Stockholmi Környezettudományi Intézet vezetője, Marcus Carson volt, aki szerint a figyelmeztető jelek egyre hangosabbak: ezek a fejlemények olyan fordulópontokhoz vezethetnek, ahonnan már nem lesz visszatérés a jelenlegi állapotokhoz.

Egy ilyen fordulópont lehet az északi jégsapkák radikális mértékű olvadása, aminek súlyos és visszafordíthatatlan következményei lennének a környező ökoszisztémára és a hatások messzire elérhetnének.

A jelentés összesen 19 ilyen fordulópontot sorol fel, amit az idei olvadás beindíthat: például megnövekedhet a növényzet aránya a tundrán, ami még több hőt tudna elnyelni, ami még több metán légkörbe jutását jelentené, változhatna a hó eloszlása, ami tovább melegíthetné az óceánokat, ami következtében felborulhatnak az eddig ismert klímaviszonyok egészen Ázsiáig bezárólag, ezen mindennek súlyos hatása lehet az északi halpopulációra is, aminek dominóhatásként világszerte lenne következménye.

Grönlandi gleccser olvadás közben, az űrből fotózva 2016. szeptember 22-én.
photo_camera Grönlandi gleccser olvadás közben, az űrből fotózva ( AFP PHOTO / NASA Goddard / Jeremy HARBECK)

A jelentést, amit tizenegy szervezet és hat egyetem közreműködésével hoztak létre, kritikus időszakban adtak ki, írja a Guardian: nem csak a melegedő Északi-sark miatt, hanem Donald Trump megválasztása miatt is: a leendő amerikai elnök már jelezte, hogy fel fogja mondani az USA eddigi klímapolitikáját és a NASA és egyéb amerikai szövetségi hivatalok vonatkozó kutatásaitól is megvonja majd a forrást.

Mondani se kell, hogy ezt döbbenten fogadták a klímakutatók, akik szerint ez olyan, mintha aközben törnénk ripityára egy repülőgép műszerfalát, miközben a gép még a levegőben lenne: ugyanis most a legfontosabb feladat az lenne, hogy egyáltalán kutatások révén megértsük ezeket a fordulópontokat, mert csak így lehet kitalálni, hogyan lehet megpróbálni kezelni őket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.