Minden pontján alkotmányellenes Toroczkai melegeket és muszlimokat korlátozó rendelete, mégis büntethetnek miatta

jog
2016 november 25., 17:29
comments 177

Csütörtökön jelentette be a rohamsisakban rohamtempóban néppártosodó Jobbik alelnöke, Toroczkai László, hogy az általa polgármesterelt Ásotthalmán gyakorlatilag betiltják a muszlim vallás gyakorlását, és mindent, ami nem a férfi-nő kapcsolatot tekinti a család alapjának.

Nem kell túl mélyen belemerülni az alkotmánytanba, hogy érezzük, itt valami nem stimmel. És tényleg, a Toroczkai által bevezetett rendeleti tiltások olyan sok ponton alaptörvény-ellenesek, hogy nem is lenne egyszerű összeszedni.

Az Index csinált egy gyors gyűjtést azért, ebből derül ki az, hogy már magával az elképzeléssel súlyos probléma van: alapjogokat csak törvény szabályozhat, önkormányzati rendelet nem.

Ezért a cikk szerint a törvényességi felügyeleti jogkört gyakorló Csongrád Megyei Kormányhivatal simán már formai okok miatt is a kormányhoz vagy a bírósághoz fordulhat. És akkor a tartalmi okokról még nem is esett szó.

Könnyen lehetne gondolni, hogy ezt nyilván Toroczkaiék is tudták és csak a médiafelhajtásra meg hírverésre mentek rá, de egy kiskapu miatt még akár gondot is jelenthet az abszurd rendelet. A hvg.hu-nak nyilatkozott a Társaság a Szabadságjogokért jogásza, Hegyi Szabolcs, aki elmondta, hiába ordít a rendeletről, hogy alkotmányellenes, amíg hatályban van, lehet ez alapján büntetést kiróni.

És a kormányhivatal ugyan kezdeményezheti a rendelet hatályon kívül helyezését, de a büntetést visszamenőleg nem tudják eltörölni, ezért ha valakit a közeljövőben megbüntetnek Ásotthalmon az új, amúgy alkotmányellenes rendelet alapján, vélhetően pereskednie kell majd az igazáért.

A hvg.hu szerette volna megkérdezni a Jobbik elnökét, a blitzkrieg-tempóban éppen magát középre pozicionáló Jobbik elnökét, hogy mennyire fér bele mindez a néppártosodásba, de helyette a párt szóvivőjét, Jakab Pétert érték csak el, aki elmondta hogy a párt szerint Ásotthalom belügyéről van szó, a helyi képviselő-testület szavazta meg a döntést.

Jakab szerint nem példátlan, hogy egy önkormányzat alaptörvényellenes rendeletet hoz, de ilyenkor majd a demokratikus intézményrendszerek működésbe lépnek és felszólítják a testületet a korrekcióra.

"Nem a Jobbik részéről, a helyi közösség hozott döntést, amit a Jobbik tiszteletben tart. Ez nem a Jobbik hivatalos álláspontja, hanem az ásotthalmiaké. Ezt tiszteletben kell tartani, ha van jogi aggály, akkor korrekciót kell végrehajtani."

- mondta el Jakab, aki nem kívánta eldönteni, hogy a rendelet problémás-e jogi szempontból, ezt meghagyná a szakértőknek.

Szerinte ezzel a rendelettel amúgy az ásotthalmiak

"Üzennek a kormány felé, mert azt tapasztalják, hogy teljes a káosz a migránspolitikában. Lehet, hogy világos üzenetet akartak küldeni, hogy Ásotthalom az európai kultúrkör részének tekinti magát, ezzel a rendelettel üzenhettek a kormánynak, hogy Ásotthalom sem kér a letelepedési kötvényekből, a szegény és gazdag migránsokból sem."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.