Tízezrek menekülnek Haifában a futótüzek elől

2016 november 25., péntek 7:12
89

Megfékezhetetlenül tombolnak a futótüzek Izrael harmadik legnagyobb városában, Haifában, ahol már nyolcvanezer embert szólítottak fel a hatóságok otthonuk evakuálására.

Füst gomolyog a Kármel-hegy felett Haifában. Raanan Cohen / Anadolu Agency Fotó: Raanan Cohen

Haifában két hónapos szárazság után kezdődtek a tüzek, amiket az erős szél is táplál. A hatóságok ugyanakkor azt gyanítják, hogy egyes tüzeket akár szándékos gyújtogatás is okozhatott. Bizonyított esetről nem számoltak be, de a közbiztonsági miniszter, Gilad Erdan tájékoztatása szerint nyolc embert már őrizetbe vettek, és több tűzfészek környékén is a tűz terjedését gyorsító éghető anyagok nyomára bukkantak. Roni Alsheich izraeli rendőrfőnök óvatos megfogalmazása szerint "ha" szándékos gyújtogatás okozott egy tüzet, akkor "joggal feltételezhető, hogy az politikailag motivált volt".

Tűzoltók munkában Haifában. AFP PHOTO / JACK GUEZ Fotó: JACK GUEZ

A tényeknek persze a politikai reakciók szempontjából az ég világon semmilyen jelentőségük nincs. Benjamin Netanjahu miniszterelnök például már terrorizmusról beszélt.

"Minden tűz, amit szándékos gyújtogatás okozott, terrorcselekmény, és úgy is fogjuk kezelni. Bárki, aki megpróbálja felégetni Izrael állam egyes részeit, súlyos büntetést kap" - mondta a miniszterelnök.

AFP PHOTO / JACK GUEZ Fotó: JACK GUEZ

És Netanjahu még mérsékeltnek számít napjaink izraeli belpolitikájában. Oktatási minisztere, a szélsőjobboldali Zsidó Otthon pártot vezető Naftali Bennett már nyiltan utalgatott a palesztinokra. "Csak olyanok képesek felgyújtani az országot, akinek nem az otthona" - írta a Twitteren. Ezzel azonnal magára is haragította a Ciszjordániában hatalmon levő palesztin frakciót, a Fatahot, amely szerint az izraeliek a palesztinok elleni vádaskodásra használják a tüzet. "Tudják mi ég? A fáink, és történelmi hazánk, Palesztina" - írták közleményükben. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt