Tízezrek menekülnek Haifában a futótüzek elől

külföld
2016 november 25., 07:12
comments 88

Megfékezhetetlenül tombolnak a futótüzek Izrael harmadik legnagyobb városában, Haifában, ahol már nyolcvanezer embert szólítottak fel a hatóságok otthonuk evakuálására.

Füst gomolyog a Kármel-hegy felett Haifában. Raanan Cohen / Anadolu Agency
photo_camera Füst gomolyog a Kármel-hegy felett Haifában. Raanan Cohen / Anadolu Agency

Haifában két hónapos szárazság után kezdődtek a tüzek, amiket az erős szél is táplál. A hatóságok ugyanakkor azt gyanítják, hogy egyes tüzeket akár szándékos gyújtogatás is okozhatott. Bizonyított esetről nem számoltak be, de a közbiztonsági miniszter, Gilad Erdan tájékoztatása szerint nyolc embert már őrizetbe vettek, és több tűzfészek környékén is a tűz terjedését gyorsító éghető anyagok nyomára bukkantak. Roni Alsheich izraeli rendőrfőnök óvatos megfogalmazása szerint "ha" szándékos gyújtogatás okozott egy tüzet, akkor "joggal feltételezhető, hogy az politikailag motivált volt".

Tűzoltók munkában Haifában. AFP PHOTO / JACK GUEZ
photo_camera Tűzoltók munkában Haifában. AFP PHOTO / JACK GUEZ

A tényeknek persze a politikai reakciók szempontjából az ég világon semmilyen jelentőségük nincs. Benjamin Netanjahu miniszterelnök például már terrorizmusról beszélt.

"Minden tűz, amit szándékos gyújtogatás okozott, terrorcselekmény, és úgy is fogjuk kezelni. Bárki, aki megpróbálja felégetni Izrael állam egyes részeit, súlyos büntetést kap" - mondta a miniszterelnök.

AFP PHOTO / JACK GUEZ
photo_camera AFP PHOTO / JACK GUEZ

És Netanjahu még mérsékeltnek számít napjaink izraeli belpolitikájában. Oktatási minisztere, a szélsőjobboldali Zsidó Otthon pártot vezető Naftali Bennett már nyiltan utalgatott a palesztinokra. "Csak olyanok képesek felgyújtani az országot, akinek nem az otthona" - írta a Twitteren. Ezzel azonnal magára is haragította a Ciszjordániában hatalmon levő palesztin frakciót, a Fatahot, amely szerint az izraeliek a palesztinok elleni vádaskodásra használják a tüzet. "Tudják mi ég? A fáink, és történelmi hazánk, Palesztina" - írták közleményükben. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.