Hírek, amik tegnap még valószerűnek tűntek (I.)

Tbg
posztfaktuália
2016 november 26., 11:40
comments 53

Üdvözöljük a kedves olvasókat a posztfaktuális világban, ahol a vélemény szent, a hír viszont szabad!

Tekintettel arra, – hogy az utóbbi hónapokban már a mainstream média élményévé vált a hírhamisítás, hírfüllentés, hírtúlharsogás és a hírhabzás–fékezés, amely erősen megnehezíti a tájékozódást –, új rovatot indítunk:

Hírek, amik tegnap még valószerűnek tűntek.

Itt csak azokat az álhíreket tartalmazó posztokat fogjuk feltüntetni, amik a 444 egyébként kiváló és sűrű szövésű, ámde korántsem kikezdhetetlen szerkesztőségi szűrőjén is átjutottak.

Ez a poszt nem foglalkozik a kamuhírek kelektezésének okaival, előzményeivel és következményeivel legyenek azok gazdasági vagy politikai jellegűek.

Szerintünk az is hírértékű már, ha egy hírről kiderül, hogy kamu, eltüntetni viszont az oldalunkról nem tartjuk őket etikusnak.

A lista

  • Ha nem az apám lenne, legázsprézném, mondta Ivanka Trump az apjáról még 2006-ban (444.hu, 2016. november 25.)

(Nem igaz, bár az igen, hogy Trump azt mondta, randizna vele, lánya viszont erre nem válaszolt – legalábbis a tévéműsorban ez nem hallatszik –, ami alapján a Chicago Tribune megírt az alaphírt 2006-ban.)

  • Fél órán át kemény pornót a CNN csütörtök este a bostoni nézőknek (444.hu, 2016. november 25.)

(„Nem adott a CNN Bostonban fél órán át pornót, egy Twitterről elszabadult álhír tarolta le az amerikai médiát, de annyira, hogy még a CNN is közleményt adott ki, amiben közölte, hogy ez történt és a helyi szolgáltató felelősségét firtatta.”)

  • A Coronának köszönhetően mindenki milliomos lett egy spanyol faluban (444.hu, 2016. november 25.)

(„A Telegraph sztorija teljes kamu volt.”)

Cikkünk folyamatosan frissül! :)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.