Micsoda MSZP-s szupercsapat! A hűtlen kezeléstől a Rogán-féle lakástrükkig

POLITIKA
2016 november 26., 10:16
comments 250

Az Index hozta nyilvánosságra az MSZP - még nem végleges - 2018-as országgyűlési választási jelöltlistáját. Amin olyan dörzsölt politikusok neveit találtuk, akik a mai Magyarországon ugyanúgy lehetnének az állampárt sikeremberei is. Jól érezte meg az MSZP, hogy a kiélezett politikai helyzetben nem elég makulátlan jelölteket találni, ide olyanok kellenek, akik makulátlannak is látszanak, és bármikor elvegyülhetnek egy fideszes csoportban, ha arra van szükség.

Devosa Gábor például - ő a VI-VII. kerületi 5. választókörzet jelöltje lehet - igazán megérezte a kétezres évek ritmusát, hiszen az Origo 2014.-es tényfeltáró cikke szerint igazán kreatív módon keresett 15,5 millió forintot pár nap alatt Erzsébetváros alpolgármestereként 2007-ben. A sztori röviden: az önkormányzat, pontosabban maga Hunvald "Makulátlan" György polgármester 2005-ben személyesen engedélyezte egy amúgy Csepelen lakó férfinak, hogy ő bérelhessen ki egy 87 négyzetméteres Rumbach Sebestyén utcai lakást, miután az előző bérlő meghalt. Egy évre rá meg is vehette azt, méghozzá a becsült piaci ár 15 százalékáért.

Egy Naiv Olvasó csodálkozhatna, hogy a csepeli férfinek az ügyben küldött önkormányzati értesítéseket hogyan vehette át az érintett helyett maga Devosa Gábor alpolgármester. A Nem Naiv Olvasó viszont tudja, hogy a Csepeli Férfi, mit tesz isten, pont Devosa sógora volt. Ezek után ki lepődne meg azon, hogy a sógor a 2007. első munkanapján  2 329 500 forint kifizetése fejében kezébe került lakást nem egészen három hónap múlva kinek adta el. Igen, Devosának. De arra még egy Dörzsölt Júzer sem tippelne, hogy mennyiért. Kétmillióért. Igen, egy Mulatónegyed szélén található majdnem 90 négyzetméteres lakást, igen, olcsóbban, mint amennyiért vette. A sztori legkiszámíthatóbb eleme, hogy Devosa a lakást nem egészen két hónappal később 17,5 millióért adta el egy izraelinek az Origo tényfeltáró cikke szerint.

Így néz ki az ember, maga Erzsébetváros Kapitány, akivel le lehet győzni a korrupt tolvaj Orbán-rezsimet!

Egy másik ilyen nagyágyú a 17. budapesti választókerület jelöltjeként szerepelő Szenteczky János. A csepeli MSZP elnökét 2015. decemberében ítélték el első fokon kétrendbeli hűtlen kezelésért, amit a csepeli vagyonkezelő, a Csevak vezérigazgatójaként követett el 2007-ben azzal, hogy szemet húnyt afelett, hogy a Csepeli Ifjúmunkás Sportegyesület hosszú időn át szerződés és persze fizetés nélkül használta az önkormányzat sportingatlanjait. A bíróság másodfokon új eljárást rendelt el. Csakúgy, mint egy másik, ugyancsak hűtlen kezelés miatt - helyi szociális lakások ki- majd eladásáról volt szó - indult perben. Szenteczky első fokon azt a becsültesértési pert is elvesztette, amit azért indítottak ellene, mert a 2010.-es önkrományzati választási kampányban rágalmazó kiadványt jelenetettt meg az ellenfeleiről. Ebben még nem volt másodfokú ítélet.

Óriási figura Tóth Csaba, a zuglói jelölt is, aki legutóbb azzal került bele a hírekbe, hogy az általa vezetett MSZP-frakció a Fidesszel lepaktálva, az ellenzéki Karácsony Gergely polgármestert megszívatva megszavazta a Városliget telepítését. Tóth másfél évtizede rutinos médiaszereplő, hiszen botrányról botrányra épült a rendőrségi nyomozásokkal tarkított politikai karrierje, ami Vas megyében indult, két híres Makultálan, a később jogerősen el is ítélt Zuschlag János és Szabó "A Megerőszakolt Fibiszes" Bálint társaságában. Tóthot többször vádolták fiktív tagok beléptetésével, előfordult, hogy kizárták és felfüggesztették, de valahogy mindig visszaküzdötte magát a politika másod-harmadvonalába.

A makulátlanság látszatát a 7. választókerületben indítani tervezett Hiszékeny Dezső is lazán tudja hozni, hiszen hiába hallgattták le és küldtek rá fedett nyomozót - azzal vádolták, hogy 2013-ban, XIII. kerületi alpolgármesterként ötmillió forint kenőpénzt kért azért, hogy egy önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiség bérleti jogát egy vállalkozónak adja - végül első fokon bizonyítottság hiányában felmentették.

Hiszékeny klubtársa az egyéniben szintén indulni kivánó Molnár Gyula pártelnök, akit hiába ítéltek másodfokon 8 hónapos börtönbüntetésre a Lágymányosi öböl privatizációja miatt, a Kúria végül jogerősen felmentette.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.