A magyarok háromnegyede nem tudja a választ erre az egyszerű kérdésre

gazdaság
2016 november 27., 11:17

Megjelent nemrég az OECD felmérése a pénzügyi tudatosságról, a szervezet egészen különböző országokban nézte meg, hogyan tudnak az emberek válaszolni egy viszonylag egyszerű pénzügyi kérdéssorra.

A magyarok mindössze 24 százaléka tudta a helyes választ a következő két kérdésre:

Száz forintot beteszel egy betéti számlára, évi 2 százalékos fix kamattal (nincs adó, sem kezelési költség). Nem fizetsz be további pénzeket a számlára, és nem is veszel le róla semmit. Mennyi pénz lesz a számlán az első év után, miután megtörtént a kamatfizetés?

És mennyi lesz a számlán öt év múlva (feltételezve, hogy az éves kamat 2 százalék marad)?

  • a) 110 forint
  • b) Kevesebb, mint 110 forint
  • c) Több, mint 110 forint

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Ha az elsőre azt mondtad, hogy 102, a másodikra pedig, hogy c), akkor gratulálunk! A magyar pénzügyi elitben vagy.

Igaz, a legjobban a norvégok és a hollandok teljesítettek a fenti két kérdésben, de ők sem kiemelkedően jól (58, illetve 56 százalékuk válaszolt helyesen), de például Nagy-Britanniában és Ausztriában csak 36 százalék volt a helyen válaszolók aránya, Csehországban, Lengyenlországban és Romániában pedig még a magyarnál is rosszabb.

A teljes eredmény így néz ki:

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.