Ez az app ránéz az arcodra, és megmondja, mit egyél, hogy jobb kedved legyen

2016 november 27., vasárnap 18:56
132

Egyes tudósok az Oxford University-n komolyan azzal töltik az idejüket, hogy olyan alkalmazásokat fejlesszenek, amik az arckifejezésünk alapján jobban el tudják dönteni nálunk, mire is van szükségünk.

Charles Spence vezeti ezt a munkát, az ő irányításával egy kutatócsoport a Just Eat házhozszállító céggel közösen fogott bele a "mood mapping" technológia kifejlesztésébe. A még tesztelés alatt álló alkalmazás egy fotósorozat alapján térképezi fel az arcot a száj biggyedésétől kezdve a szem állásán keresztül a finom mozgásokig, és készít érzelmi térképet a kép alanyáról.

A kutatók azt állítják, olyan érzelmi reakciókat is képesek "kinyerni" a képek alapján, amikről a gazdájának nincs tudomása és/vagy valamiért nem akar azokról tudomást venni. Spencer szerint a negatív állapotot érzékelik, de annak hátterét gyakran inkább eltemetik magukban az emberek.

Itt még nem ér véget a mutatvány, mert ezeket a vélelmezett érzelmi állapotokat különböző illat- és ízvilágokkal kötik össze. Egyre nagyobb számú bizonyíték áll rendelkezésre a kutatók szerint, hogy az érzelmi állapotok és hangulatok befolyásolják az ízlelési képességet, és ez fordítva is igaz. Ezért van például, hogy nagy trauma után sokan lefogynak, nem esznek, mert egyszerűen nem élvezik az ízeket úgy, mint korábban.

A lényeg, hogy az app a dühtől a félelmen át a meglepettségig egy sor érzelmi és hangulati állapotot képes detektálni, és ahhoz rendel "megfelelő" élelmiszert. Így például egy stresszes valakinek "nyugtató" hatású kaját fog ajánlani; fekete csokit vagy mogyorót, amiben sok magnézium van. Aki izgatott állapotban van, jobban jár a vércukor szinten kordában tartó cuccokkal, mint amilyenek a hüvelyes zöldségek.

Az a táplálkozási szakértők szerint ma már nem is kérdés, hogy a táplálkozási döntések összefüggésben vannak nem csak a fizikai állapottal, de a hangulatunkkal isl, az app a fejlesztők szerint pedig abban segíthet, hogy az ember megfelelő döntéseket hozzon különböző élethelyzetekben, és könnyebben megőrizze mindennapi egyensúlyát. (Telegraph)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt