Ma eldőlhet, ki lesz a francia elnök 2017-től

külföld
2016 november 27., 05:35
comments 76

Ma tartják a jobboldali francia elnöki előválasztás második fordulóját, a győztes nagy eséllyel Marine Le Pennel kerülhet szemben a jövőre megtartott francia elnökválasztás második fordulójában.

A most épp republikánusoknak hívott gaullista párt szavazói – és minden más francia állampolgár, mivel előválasztás teljesen nyitott – e két férfi, Francois Fillon és Alain Juppé közül választhatnak.

Balra Francois Fillon, jobbra Alain Juppé. AFP PHOTO / JOEL SAGET
photo_camera Balra Francois Fillon, jobbra Alain Juppé. AFP PHOTO / JOEL SAGET

Az előválasztás első fordulója már hozott két nagy meglepetést, egyrészt hogy a nagy hévvel kampányoló korábbi elnök, Nicolas Sarkozy kiesett, másrészt hogy korábban szürke, senkit nem érdeklő jelöltnek tartott Fillon nyert, egész komoly arányban.

Mindkét második fordulóba jutott jelölt volt már miniszterelnök korábban. Fillon gazdasági nézeteiben piacpárti liberális, társadalmi kérdésekben katolikus. Juppét mérsékeltebbnek tartják, a stílusa is visszafogottabb, az utóbbi tíz évben egyébként Bordeaux polgármestere volt.

A kettejük közötti tévévitában állítólag Fillon volt a meggyőzőbb a jobboldali szavazók szerint. Juppé főleg azzal támadta Fillont, hogy utóbbi le akarja rombolni a 35 órás munkahetet és más francia jóléti vívmányokat, amire Fillon azzal válaszolt, hogy Franciaország hanyatlani fog, ha nem tesznek semmit.

A közvélemény-kutatások szerint mindketten legyőznék Marine Le Pent a második fordulóban (szinte kizárt, hogy a szocialista jelölt jusson oda: az elnök népszerűtlen, és indulhat rajta kívül egy mérsékeltebb és egy szélsőbalos jelölt is), de persze az idei év nem a közvélemény-kutatások diadalmenetéről szólt. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.