Tömeggyilkosság: 400 ezer magyar baromfit kellett megsemmisíteni

ÁLLAT
2016 november 27., 08:30
comments 107

Néhány hét alatt mintegy 400 ezer magyar szárnyast kellett megsemmisíteni a madárinfluenza miatt - mondta Süth Miklós állatorvos vasárnap reggel az állami hírtévében az MTI szerint.

Tyúkok a Major Kft. tojótyúk telepén a Pest megyei Ráckevén 2016. november 18-án, ahol zárt technológiával közel százezres állományt tartanak (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)
photo_camera MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A korábbi országos főállatorvos szerint a járványt nem lehet máshogy kezelni, mint a fertőzött állatok megsemmisítésével. Ezért komoly gazdasági következményei is vannak a betegségnek.

A tünetek között szerepel az idegrendszeri abnormalitás, a szárnyasok szédelegnek, koordinációs problémáik vannak, az orr- és szemfolyás és a borzolt toll. Az utóbbi hetekben egyre több országban ütötte fel a fejét a vírus: Ausztria, Németország, Horvátország, Dánia, Hollandia után Olaszország és Svédország is jelezte a betegség jelenlétét vadmadárállományban, illetve baromfitelepeken.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.