Kaliforniában megtiltanák az ügyvédeknek, hogy lefeküdjenek a védenceikkel

Harminc év után először gondolnák újra az etikai szabályokat a kaliforniai ügyvédi kamarában, és többek között felmerült az is, hogy teljes egészében megtiltsák az ügyvédek és védenceik közötti szexuális kapcsolatot.

Jelenleg a szexuális kényszerítést tiltja csak az ügyvédek etikai kódexe. Ámde a kritikusok szerint ez nem elég: mivel az ügyvéd és védence közötti hatalmi kapcsolat soha nem lehet egyenlő, ezért minden szexuális kapcsolatot kényszerítettnek lehet tekinteni. Ráadásul a mostani szabály túl szubjektív, ezért nem jellemző, hogy bárkit megbüntetnének ilyesmi miatt.

Az amerikai szövetségi ügyvédi kamara is a teljes szextilalmat javasolt, igaz, csak 17 államban ültették ezt gyakorlatba. (A szextilalom itt sem teljes: akkor engedélyezett, ha a szexuális kapcsolat megelőzte az ügyvéd-védenci kapcsolatot.)

A kaliforniai ügyvédek egy részének mégsem tetszik a dolog.

A Los Angeles-i ügyvédi kamara etikai bizottsága úgy foglalt állást, hogy a szextilalom szükségtelen beavatkozás az ügyvédek magánéletébe, és egyébként is alkotmányellenes. Egy másik ügyvéd hosszasan érvelt egy különvéleményben, hogy a szextilalom támogatóinak valójában empirikus érvei sincsenek.

A kaliforniai ügyvédi kamara egyébként javasolt egy csomó további fontos változtatást is, például a jövőben az ügyészek nem tarthatnának vissza olyan bizonyítékokat, amelyek a védelmet segítenék. Az új szabályozásról 2017 márciusig dönthetnek. (LA Times)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.