Csak mert 67 napja börtönben ül, nem mond le a polgármesterségről

2016 november 29., kedd 12:39
80

Madácsi Imrét szeptember 22-én rendőrök állították elő munkahelyéről, a kislétai önkormányzat épületéből. Madácsi 2014-ben még a Fidesz-KDNP jelöltjeként lett a település polgármestere, de 2016-ban egy 2015-ös bírósági ítélet folyományaként tartott választáson már függetlenként választották újra. Madácsit szeptemberben azért kellett rendőröknek elvezetniük, mert sorozatban nem jelent meg saját büntetőügye tárgyalásán.

Előállítása után a bíróság első fokon csalás miatt 4,5 év börtönre ítélte, egyben a szökés veszélye miatt elrendelte előzetes letartóztatását.

Ez ellen ugyan védője, Futó Barnabás fellebbezett, de ezt még nem tárgyalták. Vagyis Madácsi immár 67. napja börtönben van, de ettől még

mindig ő a település polgármestere.

A Kisléta honlapján található információt a Madácsi távollétében a polgármesteri feladatokat is ellátó alpolgármestere, Szabó László is megerősítette a Magyar Narancsnak. Szabó amúgy szépelegve "sajnálatos eseményeknek" nevezi azt, hogy főnökét letartóztatták.

Külön csavar a történetben, hogy Madácsit 2015-ben egyszer már jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, vagyis

2016-ban nem is indulhatott volna a polgármesterválasztáson,

mert a vonatkozó törvények szerint addig nem lehet senki polgármester, amig jogerős szabadságvesztéses ítélet van érvényben ellene - márpedig a felfüggesztett szabadságvesztés is ilyen.

Ez alapján a megyei kormányhivatalnak méltatlansági eljárást kell kezdeményeznie Madácsi ellen, ezt a Narancs értesülései szerint már meg is indították. (Via Magyar Narancs. A címlapképen Kisléta polgármesteri hivatalát láthatják, innen vitték el a rendőrök Madácsit.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt