Kész azonnal lemondani a korrupciós botrányba keveredett dél-koreai elnök

külföld
2016 november 29., 08:16
comments 30
photo_camera Pak a dél-koreai elnöki palotában, miután kedden bejelentette, hogy kész lemondani. AFP PHOTO AND POOL / JEON HEON-KYUN

Kész lemondani posztjáról Pak Gunhje dél-koreai elnök, aki önkéntes távozásával megúszhatná az alkotmányos vádemelést és a leváltást.

Ezzel Pak lehet az első dél-koreai elnök, aki lemond a posztjáról.

Pak távozását a napokban már több százezres tömegtüntetéseken követelték, miután még októberben kiderült, hogy az elnökasszony gyakorlatilag átengedte a hatalmat egy befolyásos támogatójának, Csoj Szunszilnek, akire afféle sámánként, lelki tanácsadóként is tekintett.

Az eddig feltártak szerint az elnöki hivatal minden hivatalos munkaanyagot és értesülést megoszott a Pak kampányát sok pénzzel támogató Csojjal. Cserébe az elnöki hivatal helyett Csoj munkatársai írták az előterjesztéseket, javaslatokat, és még a személyi döntésekbe is beleszólhattak.

Csoj emellett arra is kihasználta befolyását, hogy pénzt szerezzen. Pak több dél-koreai nagyvállalatot is felszólított Csojhoz kötődő alapítványok támogatására.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt