Ma ünnepelte a születésnapját az utolsó ember a Földön, aki az 1800-as években született

ÉLET
2016 november 29., 17:10
comments 289
Emma Morano 2016. május 14-én (Fotó: Olivier Morin / AFP)

Saját maga fújta el a három gyertyát - 1-es, 1-es és 7-es - a tortáján az észak-olasz Emma Morano a keddi születésnapi ünnepségén. Ráadásul a saját lakásában. A 117 éves nő a korához képest remekül van, pedig ő a dietetikusok rémálma, amennyiben alig eszik gyümölcsöt vagy zöldséget, ellenben 90 éve minden nap lenyom 3 tojást, amiből kettő nyers. Ezen felül csirkét szokott enni, leginkább vacsorára.

Az érintett - és az őt tanulmányozó tudósok - leginkább a génjeivel magyarázzák a hosszú életét, hiszen az anyja 91 éves koráig élt, a 7 testvére közül pedig többen is elérték a százat. Ő maga ezen felül fontos elemnek tartja, hogy 1938-ban, egy évvel a kisfiuk csecsemőkori halála után kirúgta az erőszakos férjét, aki azzal kérte meg a kezét, hogy "gyere hozzám, vagy megöllek!" Mivel az igazi szerelmét megölték az első világháborúban, ő pedig a leánykérés idején már 26 éves volt, ami akkoriban idős kornak számított az ilyesmihez, végül igent mondott, amit jól meg is bánt. De a szakítás után már soha többé nem ment hozzá senkihez, mert mint 112 évesen lenyilatkozta, nem akarta, hogy valaha is más uralkodjon fölötte.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.