Tíz év fegyházat kapott a Röszkénél a többieket megafonnal irányító szír

jog
2016 november 30., 12:55
comments 462

Tíz év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék szerdán, első fokon Ahmed H-t. Ő volt az, akit a tavaly szeptember 16-i röszkei, órákig tartó zavargásban részt vevők közül egyedüliként terrorcselekmény elkövetésével is megvádoltak.

A bíróság a Cirpuson élő szír férfi a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából, személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek.

A szabadságvesztés mellett a törvényszék a férfit végleges hatállyal kiutasította Magyarország területéről, és döntött arról, hogy a vádlott legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

Az Index beszámolója szerint a férfi az ítéletet meghallva elsírta magát, egy őr adott neki zsebkendőt.

A vádirat szerint erőszakkal próbálta a rendőrséget arra kényszeríteni, hogy engedje be Magyarországra a szerb határnál felgyűlt tömeget, megafonba beszélt, a kordont ázta a kordont, megdobálta a rendőrsorfalat, aztán amikor a kövekkel, vizespalackokkal dobálózó tömeg áttört, az elsők között lépett illegálisan Magyarország területére.

A zavargás miatt tíz másik ember már korábban bíróság elé állt, bár az nem volt világos, miért éppen őket számoltatták el, és kiderült, hogy a tolmács szabadon beleköltött a vallomásaikba. Közülük többeket börtönre és kiutasításra ítéltek. Az elítéltek között volt Ahmed több rokona, egyedüli női vádlottként idős, beteg anyja és apja is. Ahmed egyébként bejöhetett volna szabadon Magyarországra, mivel tíz éve már Cipruson élt a feleségével, de a menekültként érkező rokonainak akart segíteni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.