Trump pénzügyminisztere 27 cent miatt vette el egy 90 éves öregasszony házát

Akik esetleg attól tartottak egy Hillary Clinton-elnökség esetén, hogy a Wall Street-i héják pénzügyi zsarnoksága folytatódhat az USA-ban, nyugodtan aggódhatnak: az egyszerű emberek egyszerű elnöke Steven Mnuchin személyében egy hasonlóan dörzsölt figurát nézett ki magának.

A becsődölt amerikai lakáshitelek egyik legnagyobb spílere lehet ugyanis Donald Trump amerikai elnök pénzügyminisztere.

Mnuchin neve akkoriban lett igazán ismert, amikor az amerikai ingatlanpiaci hitelek bedőlése után kezdetét vette a globális pénzügyi válság.

Steven Mnuchin (Albin Lohr-Jones/Consolidated News Photos/AFP)

Mnuchin azon kevesek közé tartozik, akik nagyot nyertek a válságon: a bedőlt hiteleket állami segítséggel felvásárolták, majd – miután a piac magához tért – a hitelt fizetni nem tudó csóriktól megszerzett ingatlanokat jó pénzen eladták.

A Mnuchin által alapított OneWest nevű bank az IndyMacet felvásárolva 4,6 milliárd dollárnyi adósságot tudott eltüntetni, miközben egy becslés szerint 36 ezer ingatlant sajátítottak ki. Emiatt 2009 környékén a Wall Streeten tiltakozók körében szitokszónak számított a neve.

Egy alkalommal a kilencven éves floridai asszony, Ossie Lofton házát azért vették el, mert az asszony adós maradt 27 centtel.

A Politico által megkérdezett szakértők szerint azonban nem véletlenül merült fel Steven Mnuchin neve: privatizálni tervezik ugyanis a két legnagyobb, a bedőlt hitelek miatt államosított jelzálogfinanszírozót, a Freddie Mac-et és a Fannie Mae-t, amelyet az Obama-adminisztráció alatt nem sikerült meglépni.

Utóbbi – hasonlóan Mnuchin érdekeltségeihez – mióta a lakáspiac magára talált, ugyanis már komoly hasznot hoz. (Politico)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.