Europol: Újabb támadásokat tervez Európában az Iszlám Állam

Emlékezés a Bataclan koncertterem előtt 2016. november 1-én, egy évvel a párizsi támadások után. Fotó: AFP / PHILIPPE LOPEZ

A hágai központú összeurópai rendőri szerv közleménye szerint elsősorban azok az országok lehetnek a közel-keleti terrorszervezet célpontjai, akik részt vesznek az Iszlám Állam visszaszorítását célzó katonai akciókban.

A felderítés információi szerint több tucat olyan, a terrorszervezet által irányított szélsőséges tartózkodhat a kontinensen, akik rendelkeznek a megfelelő eszközökkel, erőforrásokkal és képesítéssel ahhoz, hogy újabb támadásokat kövessenek el civil célpontokkal szemben.

Elsősorban házilag készített robbanóanyagokkal elkövetett támadásokra figyelmeztet a szervezet, de a marokkói

A jelentés autóban elhelyezett pokolgépeket és más robbantásos merényleteket említ, mint lehetséges elkövetési módokat, és van esély arra is, hogy olyan koordinált akciókat szerveznek a megtelepedett sejtek, mint amilyenre Brüsszelben illetve Párizsban került sor.

Jelenleg kisebb a valószínűsége, hogy terroristák infrastrukturális központokat, elektromos vagy információs hálózatokat, esetleg nukleáris erőműveket támadjanak meg, de ennek eshetőségét sem lehet kizárni.

A potenciális terroristák nem csak lehetséges elkövetőként jelentenek veszélyt Európára, hanem azért is, mert feladatuknak tekintik azt is, hogy elbizonytalanodott fiatalokat maguk mellé állítsanak, és megnyerjenek az Iszlám Államnak. (BBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.