Több mint kétszázan tüntetnek a terrorcselekmény miatt tíz évre ítélt Ahmed H. szabadon bocsátásáért

Plankó Gergő beszámolója szerint jelenleg több mint kétszázan tüntetnek a Blaha Lujza téren

a röszkei zavargás után terrorcselekményért tíz év börtönre ítélt Ahmed H. igazságáért, szabadon bocsátásáért.

A Blaha Lujza téren kezdődött szombat délután négykor a megmozdulás, ami során a demonstrálók a Madách térig vonulnak majd. A tüntetés Facebook-eseménye szerint a résztvevők szerint

"Ahmed H. pere - akárcsak a másik 10 vádlott elleni eljárás - csupán példastatuálás, amely a kerítéssel, a rendőri erőszakkal és a törvények megváltoztatásával együtt a félelemkeltést szolgálja. Ez is csupán az állami propagandagépezet része, amely a muszlim bevándorlók elleni indulatokat kívánja folyamatosan felszínen tartani, és az elnyomó menekültpolitika újabb eleme."

MTI Fotó: Sóki Tamás

Ahmed H.-t szerdán sújtotta a tíz év fegyházbüntetéssel a Szegedi Törvényszék első fokon. Ő volt az, akit a tavaly szeptember 16-i röszkei, órákig tartó zavargásban részt vevők közül egyedüliként terrorcselekmény elkövetésével is megvádoltak. A bíróság a Cirpuson élő szír férfi a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából, személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek.

A szabadságvesztés mellett a törvényszék a férfit végleges hatállyal kiutasította Magyarország területéről, és döntött arról, hogy a vádlott legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.