Az első becslések szerint kikaphat a szélsőjobb jelöltje az osztrák elnökválasztáson

2016 december 4., vasárnap 16:28
98

A függetlenként induló, de a Zöldek pártjának támogatását élvező Alexander Van der Bellen vezet az ausztriai elnökválasztás vasárnap tartott megismételt második fordulójában az ORF-SORA közvélemény-kutató intézet becslése alapján. Eszerint Van der Bellen a szavazatok 56,3, míg a szélsőjobbos szabadságpárti Hofer a szavazatok 46,4 százalékát szerezte meg.

Persze nem árt ezeket óvatosan kezelni, a közelmúlt több eseménye épp arra mutatott rá, hogy érdemes ezeket az exitpollokat fenntartásokkal figyelni.

Ausztriában vasárnap a köztársaságielnök-választás megismételt második fordulója zajlott, amiben a háború utáni osztrák történelemben először nem érdekelt a két hagyományos nagy párt, sem a Néppárt, sem a szociáldemokraták. A választók a zöld Alexander Van der Bellen és a felmérések szerint a győzelemre esélyesebb szabadságpárti Norbert Hofer között választhatnak.

Az elnökválasztást eredetileg tavasszal tartották, akkor meglepetésre ez a két jelölt jutott a második fordulóba. Illetve Hofer nem volt meglepetés, Van der Bellen második helye annál inkább. Ahogy aztán az is, hogy a második fordulóban a kampány utolsó napjaiban nagyot hajrázó Van der Bellen minimális különbséggel legyőzte Hofert. A Szabadságpárt visszaélésekre hivatkozva megtámadta az eredményt, a legfelsőbb bíróság pedig panaszuknak helyt adva meg is semmisítette azt, és elrendelte a második forduló megismétlését. (MTI/BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt