Az NMHH kivégezte a "korlátlan adatopciónak" nevezett hazugságot

TECH
2016 december 04., 13:43
comments 49

Nagy győzelmet arattak idén az európai felhasználók a borzasztó nevű netsemlegességért folytatott harcukban. Az uniós döntéshozók végül a bizottság ajánlásával szemben elvetették az európai telekomcégek által kilobbizott szabályozási javaslatot, és megtiltották azt a netsemlegességet sértő gyakorlatot, hogy a szolgáltatók bizonyos adatokra mentességet adjanak, vagyis

egyes tartalmak hozzáférését tegyék csak korlátlanná.

Az ún. Zero Rating tilalma a létező legjobb döntés volt a netsemlegesség érdekében. A semmitmondó netsemlegesség ugyanis a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szolgáltatók nem kedvezhetnek bizonyos tartalomszolgáltatóknak - jellemzően önmaguknak - azzal, hogy az adott szolgáltatótól lekért tartalmakat nem számítják bele az adatforgalomba.

Az európai szabályozás életbe léptével a magyar médiahatóság is lépett. November 21-én lezárt vizsgálatuk után határozatban követelte a Magyar Telekomot a "korlátlan TV és Film" nevű adatopciója megszüntetésére. A csomag neve csalóka volt, valójában szó sem volt korlátlanságról, mert az kizárólag a Telekom saját tévészolgáltatásának adatforgalmára vonatkozott csak, más tartalmak esetén igenis korlátozott volt az adatforgalom.

Bár a döntésről beszámoló HWSW cikkéből úgy tűnhet, hogy tragédia történt, valójában ez nagy siker. Az ilyen kamu "korlátlan" opciók eltörlésével a szolgáltatók idővel rákényszerülhetnek a ténylegesen korlátlan adatcsomagok bevezetésére, ahol a felhasználó valóban korlátlanul férhet hozzá a tartalomhoz.

Bármilyen tartalomhoz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.