Azt hiszi, hogy idén már nem lehet több politikai katasztrófa? Várjon estig!

2016 december 4., vasárnap 6:34
362
Norbert Hofer (j) és Alexander Van der Bellen (b) kampányplakátjai, előtérben kutyával. AFP PHOTO / JOE KLAMAR Fotó: JOE KLAMAR

Ausztriában már meg is kezdődött a köztársaságielnök-választás megismételt második fordulója, amiben a háború utáni osztrák történelemben először nem érdekelt a két hagyományos nagy párt, sem a Néppárt, sem a szociáldemokraták. A választók a zöld Alexander Van der Bellen és a felmérések szerint a győzelemre esélyesebb szabadságpárti Norbert Hofer között választhatnak.

Az elnökválasztást eredetileg tavasszal tartották, akkor meglepetésre ez a két jelölt jutott a második fordulóba. Illetve Hofer nem volt meglepetés, Van der Bellen második helye annál inkább. Ahogy aztán az is, hogy a második fordulóban a kampány utolsó napjaiban nagyot hajrázó Van der Bellen minimális különbséggel legyőzte Hofert. A Szabadságpárt visszaélésekre hivatkozva megtámadta az eredményt, a legfelsőbb bíróság pedig panaszuknak helyt adva meg is semmisítette azt, és elrendelte a második forduló megismétlését.

Októberre, de akkor meg a levélszavazatok boritékjai nem ragadtak, így újra halasztani kellett, míg végül december 4-én összességében negyedjére próbálnak elnököt választani. Ahogy a tavasszal, úgy most is kiélezetté vált a felmérések szerint a verseny, amiben ahogy tavasszal, úgy most is sokáig Hofer tűnt az esélyesebbnek.

Az osztrák választással párhuzamosan az olaszok is szavazhatnak. Ők papíron az új alkotmányról döntenek - Matteo Renzi korlátozni akarja a szenátus hatalmát, ezzel gyorsítva a döntéshozatalt, egyben központosítaná az államigazgatást, jogköröket elvéve a régióktól. De mert a népszavazásra feltett kérdés értelmezéséhez kábé jogi diploma, de legalábbis elkötelezett érdeklődés kell, a választók a gyakorlatban Matteo Renzi kormányáról dönthetnek. Ebben a versenyben pedig a felmérések szerint Renzi nem áll jól, a vereség esetén pedig korábbi ígérete szerint le fog mondani. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt