Már 24 áldozata van az oaklandi ravebulin pusztító tűznek

külföld
2016 december 04., 17:23
comments 24

Legalább 24 ember meghalt és mintegy 25 eltűnt a kaliforniai Oakland egy művésztelepként működő raktárépületében, ahol tűz ütött ki egy éjszakai technoparti közben. Minderről már mi is írtunk vasárnap délelőtt. A San Fransico-i Öböl körzetéhez tartozó város hatóságai szerint tartani lehet attól, hogy a halálos áldozatok száma akár negyvenre is emelkedhet.

Teresa Deloach-Reed oaklandi tűzoltóparancsnok elmondta, hogy a túlélők elmondása szerint 50-100 ember tartózkodhatott az épületben, amikor a lángok helyi idő szerint péntek éjjel fél 12-kor felcsaptak.

A város Fruitvale kerületében található egykori raktárépület az AP hírügynökség jelentése szerint néhány művészeti stúdió között volt megosztva, és tele volt zsúfolva bútorokkal, próbababákkal, lámpákkal és más tárgyakkal. Az épületnek nem volt világos menekülő útvonala, s az egyetlen út, amelyen el lehetett volna hagyni az emeleti szintet, egy raklapokból ácsolt lépcsőház volt. A BBC bbeszámolója szerint az épület nem volt hivatalos koncerthelyszín, s nem volt benne sem füstérzékelő, sem önműködő tűzoltó berendezés. A koncert megrendezését állítólag csak néhány órával a kezdés előtt jelezték a hatóságoknak.

Elijah Nouvelage/Getty Images/AFP
photo_camera Elijah Nouvelage/Getty Images/AFP

A helyszínen volt a tűz idején a 24 éves Laura Hobbs is, aki a Buzzfeednek mondta el, mi zajlott a raktárépületben. Amikor két barátjával együtt megérkeztek, nagyjából 50-75 vendég lehetett már a helyszínen. Az első dolog, ami feltűnt Hobbsnak, hogy mennyire tele van pakolva mindenféle cuccokkal a hely, elsősorban fatárgyakkal.

Olyan volt, mintha egy óriási falabirintusba kerültek volna, mindenhonnan fatárgyak lógtak és hevertek, írja Hobbs. Amikor az első kiabálások elhangoztak, hogy tűz van, többen próbáltak segíteni a bennrekedt embereknek, de nem volt igazi esélyük.

Az egyik fotós, Bob Mule próbálta kimenteni egy barátját, de nem tudott mit csinálni: túl nagy volt a füst és nagyon meleg is volt, végül menekülnie kellett. Enyhébb égési sérülésekkel megúszta az esetet.

A 23 éves Rosen arról beszélt a lapnak, hogy amikor kiértek az épületből, azzal győzködték magukat, hogy mindenkit sikerült kimenteniük. De sajnos nem ez volt a helyzet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.