Norbert Hofer elismerte vereségét, nem lesz szélsőjobboldali elnöke Ausztriának

külföld
2016 december 04., 16:59
comments 476

A szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elismerte, hogy jelöltje, Norbert Hofer vereséget szenvedett az ausztriai elnökválasztás vasárnapi megismételt második fordulójában. Herbert Kickl, az FPÖ főtitkára az ORF közszolgálati televízióban nyilatkozva gratulált a sikerhez a függetlenként induló, de a Zöldek pártjának támogatását élvező Alexander Van der Bellennek.

APA / ERWIN SCHERIAU
photo_camera APA / ERWIN SCHERIAU

Hofer pedig Facebookon jelentette be, hogy végtelenül szomorú az eredmény miatt és gratulált Van der Bellennek.

Az előzetes becslések szerint Van der Bellen a szavazatok 53 százalékát szerezte meg, míg Hofer 46 százalékot vihetett. A különbség még változhat valamennyit, de szakértők szerint annyit már nem, hogy az eredmény megforduljon.

Hofer főleg bevándorlásellenes üzenetekre hegyezte ki kampányát, míg Van der Bellen EU - és demokráciapárti üzenetekkel kampányolt.

Ausztriában vasárnap a köztársaságielnök-választás megismételt második fordulója zajlott, amiben a háború utáni osztrák történelemben először nem érdekelt a két hagyományos nagy párt, sem a Néppárt, sem a szociáldemokraták. A választók a zöld Alexander Van der Bellen és a felmérések szerint a győzelemre esélyesebb szabadságpárti Norbert Hofer között választhatnak.

Van der Bellen tábora - Fotó: APA/AFP/Roland Schlager
photo_camera Van der Bellen tábora (ROLAND SCHLAGER / APA / AFP)

Az elnökválasztást eredetileg tavasszal tartották, akkor meglepetésre ez a két jelölt jutott a második fordulóba. Illetve Hofer nem volt meglepetés, Van der Bellen második helye annál inkább. Ahogy aztán az is, hogy a második fordulóban a kampány utolsó napjaiban nagyot hajrázó Van der Bellen minimális különbséggel legyőzte Hofert. A Szabadságpárt visszaélésekre hivatkozva megtámadta az eredményt, a legfelsőbb bíróság pedig panaszuknak helyt adva meg is semmisítette azt, és elrendelte a második forduló megismétlését. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.