Norbert Hofer elismerte vereségét, nem lesz szélsőjobboldali elnöke Ausztriának

2016 december 4., vasárnap 16:59
516

A szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elismerte, hogy jelöltje, Norbert Hofer vereséget szenvedett az ausztriai elnökválasztás vasárnapi megismételt második fordulójában. Herbert Kickl, az FPÖ főtitkára az ORF közszolgálati televízióban nyilatkozva gratulált a sikerhez a függetlenként induló, de a Zöldek pártjának támogatását élvező Alexander Van der Bellennek.

APA / ERWIN SCHERIAU Fotó: ERWIN SCHERIAU

Hofer pedig Facebookon jelentette be, hogy végtelenül szomorú az eredmény miatt és gratulált Van der Bellennek.

Az előzetes becslések szerint Van der Bellen a szavazatok 53 százalékát szerezte meg, míg Hofer 46 százalékot vihetett. A különbség még változhat valamennyit, de szakértők szerint annyit már nem, hogy az eredmény megforduljon.

Hofer főleg bevándorlásellenes üzenetekre hegyezte ki kampányát, míg Van der Bellen EU - és demokráciapárti üzenetekkel kampányolt.

Ausztriában vasárnap a köztársaságielnök-választás megismételt második fordulója zajlott, amiben a háború utáni osztrák történelemben először nem érdekelt a két hagyományos nagy párt, sem a Néppárt, sem a szociáldemokraták. A választók a zöld Alexander Van der Bellen és a felmérések szerint a győzelemre esélyesebb szabadságpárti Norbert Hofer között választhatnak.

Van der Bellen tábora (ROLAND SCHLAGER / APA / AFP) Fotó: ROLAND SCHLAGER

Az elnökválasztást eredetileg tavasszal tartották, akkor meglepetésre ez a két jelölt jutott a második fordulóba. Illetve Hofer nem volt meglepetés, Van der Bellen második helye annál inkább. Ahogy aztán az is, hogy a második fordulóban a kampány utolsó napjaiban nagyot hajrázó Van der Bellen minimális különbséggel legyőzte Hofert. A Szabadságpárt visszaélésekre hivatkozva megtámadta az eredményt, a legfelsőbb bíróság pedig panaszuknak helyt adva meg is semmisítette azt, és elrendelte a második forduló megismétlését. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt