Az FBI levadászta a kiberbűnözők szerverhálóját, a Lavinát

Ha minden igaz, mától egy kicsit biztonságosabb lett az internet. Az FBI hétfői bejelentése szerint sikerült felszámolni a Lavina névre keresztelt szuberbiztonságos szerverhálózatot, amit kiberbűnözők használtak vírusok terjesztésére, illetve a megszerzett banki adatokkal ellopott pénz mozgatására.

Az FBI közleménye szerint az akció több nemzet rendőrségeinek közös munkája volt.

Tájékoztatásuk szerint a Lavina segítségével naponta félmillió számítógépet fertőztek meg vírusokkal, hogy így banki hozzáférési adatokat szerezhessenek és ellophassák a károsultak pénzét. A rendszer a lopott pénz mozgatására is alkalmas volt, a szerverhálóval elméletben rejtve maradhatott, hogy kinél köt ki a pénz.

A Lavina nem egy bűnszervezethez köthető infrastruktúra volt, az amerikai igazságügyi minisztérium szerint a szolgáltatást bárki igénybe vehette - mármint olyan bárki, aki regisztrált felhasználója volt a szakosodott bűnöző fórumoknak.

A Lavina ügyében négy éve a német hatóságok kezdtek nyomozni. A mostani akció előtt az FBI már úgynevezett víznyelőket (sinkhole) hozott létre, vagyis a lopott információkat a Lavina szerverei helyett hatósági szerverekre terelte, hogy megóvja az áldozatokat.

Az FBI tájékoztatása szerint a Lavina szerverein 800000 olyan domain volt regisztrálva, amit adatszerzésre használtak, vagyis tényleg az egyik legkiterjedtebb hálózat volt. (Via FBI, Amerikai Igazságügyi Minisztérium)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.