Az FBI levadászta a kiberbűnözők szerverhálóját, a Lavinát

bűnügy
2016 december 05., 21:08
comments 62

Ha minden igaz, mától egy kicsit biztonságosabb lett az internet. Az FBI hétfői bejelentése szerint sikerült felszámolni a Lavina névre keresztelt szuberbiztonságos szerverhálózatot, amit kiberbűnözők használtak vírusok terjesztésére, illetve a megszerzett banki adatokkal ellopott pénz mozgatására.

Az FBI közleménye szerint az akció több nemzet rendőrségeinek közös munkája volt.

Tájékoztatásuk szerint a Lavina segítségével naponta félmillió számítógépet fertőztek meg vírusokkal, hogy így banki hozzáférési adatokat szerezhessenek és ellophassák a károsultak pénzét. A rendszer a lopott pénz mozgatására is alkalmas volt, a szerverhálóval elméletben rejtve maradhatott, hogy kinél köt ki a pénz.

A Lavina nem egy bűnszervezethez köthető infrastruktúra volt, az amerikai igazságügyi minisztérium szerint a szolgáltatást bárki igénybe vehette - mármint olyan bárki, aki regisztrált felhasználója volt a szakosodott bűnöző fórumoknak.

A Lavina ügyében négy éve a német hatóságok kezdtek nyomozni. A mostani akció előtt az FBI már úgynevezett víznyelőket (sinkhole) hozott létre, vagyis a lopott információkat a Lavina szerverei helyett hatósági szerverekre terelte, hogy megóvja az áldozatokat.

Az FBI tájékoztatása szerint a Lavina szerverein 800000 olyan domain volt regisztrálva, amit adatszerzésre használtak, vagyis tényleg az egyik legkiterjedtebb hálózat volt. (Via FBI, Amerikai Igazságügyi Minisztérium)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.