Matteo Renzi a költségvetés elfogadásáig még kormányon marad

külföld
2016 december 05., 21:31
comments 44

Bár Matteo Renzi hétfőn hivatalosan is benyújtotta lemondását a vasárnapi népszavazási kudarca után, az államfő Sergia Mattarella kérésére a jövő évi költségvetés elfogadásáig még megtartja posztját. Mattarellának azután döntenie kell, hogy új miniszterelnököt kér-e fel, vagy új választásokat ír ki.

Mattarella azzal indokolta a kérését, hogy a jelen helyzetben nem lehet megkockáztatni egy ideiglenes költségvetést. A vasárnapi népszavazás eredményei után zuhanni kezdtek az olasz bankok részvényárfolyamai. Azért kezdtek zuhanni, mert a "nem" szavazat mellett kampányoló erők közül a populista Öt Csillag Mozgalom az eurozóna elhagyását is követelte.

Ugyanők követelnek most előrehozott választást is.

Renzi amúgy, aki 39 évesen Olaszország történetének legfiatalabb miniszterelnöke lett, majd három éves kormányzásával az olasz köztársaság negyedik legtovább szolgáló miniszterelnökeként távozik. Ő volt a II. világháború után kikiáltott olasz köztársaság 41. miniszterelnöke. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.