2017-től teljesen megújuló energiával üzemel a Google

TECH
2016 december 06., 15:42
comments 143

Fontos bejelentést tett kedden a világ legnagyobb internetes vállalata: a kaliforniai Mountain View-ban székelő cég nevében Marc Oman, globális infrastruktúráért és energiafelhasználásért felelős vezetője bejelentette, hogy

2017-től a Google teljes egészében megújuló erőforrásokat használ majd működéséhez.

Ez viszonylag nagy mondás egy olyan cégtől, amely nagyjából 60 ezer beosztottat foglalkoztat, és a bolygó legnagyobb szerverparkját tartja fenn.

A 100 százalékos megújuló energia felhasználás nem azt jelenti, hogy a Google minden kilowatt energiát közvetlenül nap- és szélerőművektől vesz majd fel, hanem azt, hogy éves szinten annyi megújuló forrást vásárolnak, ami megfelel a működésük felhasználásához szükséges villamosenergia mennyiségének.  

A Google idáig is a legnagyobb megújuló energiával működő vállalatnak számított világszerte, tavaly a teljes kapacitásuk mintegy 44 százalékát szél és naperőművek állították elő. Oman a bejelentéssel azt is elmondta, hogy nem akarnak zöldebbnek látszani annál, mint amennyire azok, csak arról van szó, hogy

a zöld energia egyszerűen jó befektetés, jobb az üzletnek, több pénzt lehet vele keresni,

és azt is fontosnak tartotta hozzátenni, hogy - ellentétben mondjuk a hamarosan hivatalba lépő amerikai elnökkel - a Google valós, és égető problémának tekinti a klímaváltozást, ami ellen harcolni kell.

A Google még 2012-ben kezdett átállni megújuló forrásokra, és öt évbe tellett, hogy a folyamat lezáruljon. Tavaly 5,7 terawatt-órányi megújuló - zömében szélerőműveken keresztül előállított - energiát használt fel a vállalat, alig valamivel kevesebbet, mint amennyit a brit naperőművek összesen megtermeltek az évben.

Az árak esése miatt a nap- és a szélenergia az, amire most a vállalat támaszkodik, de keresik a hosszútávú opciókat az alternatív, nem időszakosan hozzáférhető megoldásokra is, mint a vízenergia, a biomassza. Nem zárják ki akár a nukleáris energia felhasználását sem, ha azok fenntarthatóak, biztonságosak és gazdaságosak is, de jelenleg nem látszik olyan opció, amely közép- vagy hosszútávon minden tekintetben kielégítő megoldással szolgálna a tech-cég számára.

(Guardian / cím feletti és címlapkép: az NRG Energy, a Google és a BrightSource Energy napkollektorai Nevadában. Ethan Miller/Getty Images/AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt