Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót! című rasszizmusellenes regényét több virginiai iskolából is száműzték, mert túl rasszistának találták

oktatás
2016 december 06., 13:09
comments 288

Harper Lee 1960-as Pulitzer-díjas regénye, a Ne bántsátok a feketerigót! a modern amerikai irodalom klasszikusa, és arról híres, hogy meleg és humoros hangvétellel mutatja be, és ítéli el az erőszakot és a faji megkülönböztetést, és végül Atticus Finchet erkölcsös hőssé és az ügyvédi magatartás mintaképévé magasztalja.

Egy kép a regény 1962-es filmfeldolgozásából, Gregory Peck és Brock Peters főszereplésével (Fotó: Universal / The Kobal Collection / AFP)
photo_camera Egy kép a regény 1962-es filmfeldolgozásából, Gregory Peck és Brock Peters főszereplésével (Fotó: Universal / The Kobal Collection / AFP)

Na, ezt a szép regényt most egy félvér diák anyjának tiltakozása miatt a virginiai Accomack megyében több állami iskolából is eltávolíthatják. Az anyuka szerint túl sok benne a sértő kifejezés, konkrétan a niggerezés, és a fia emiatt küszködik az olvasással. Arra is hivatkozott, hogy az amerikai nemzet most amúgy is meg van osztva, nem jó, ha még ilyesmiket is olvasnak a gyerekek.

A panasz miatt összeült egy bizottság, ami eldönti, mit lépjenek, addig is átmenetileg eltávolították az osztálytermekből és az iskolai könyvtárból Lee regényét, és ugyanerre a sorsa jutott Mark Twain 1884-es klasszikusa, a Huckleberry Finn is. Mindezt úgy tették, hogy nem hoztak tiltó határozatot. A National Coalition Against Censorship (Nemzeti Koalíció A Cenzúra Ellen) nevű szervezet a lépést „különösen kirívónak” nevezte, és közölte: „Azzal, hogy elkerülik a vitát az olyan vitás kérdésekben, mint a rasszizmus, az iskolák nagy kárt okoznak a diákoknak”, és „bár egyeseknek kényelmetlenek lehetnek, a rasszista sértések az amerikai történelmet ábrázolják, így egy tanár útmutatásával kellene foglalkozni velük”.

Az utóbbi időben a szólásszabadság-elleni harc frontvonalába kerültek az amerikai iskolai könyvek, Lee és Twain regénye ellen érkezik a legtöbb panasz, de előkelő helyen van még Anne Frank naplója és a Rómeó és Júlia is. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.